Hoe lang moet je verse kruiden en en groenten "minstens" opwarmen zodat de mogelijke (schadelijke) bacteriën sterven?

Oké nu zullen er misschien zijn die gaan adviseren om verse kruiden en groenten het best grondig te wassen onder stromend water en dat dit voldoende is maar ik zeg "better safe than sorry".

Weet iemand hoe lang (hoeveel seconden of minuten) je groenten en/of verse kruiden 'minimum' moet opwarmen (bijvoorbeeld op 900 watt in de magnetron) zodat al de schadelijke bacteriën sterven?

P.S.: ik moet ook zeggen dat ik behoorlijk veel gedroogde kruiden eet (thijm, kurkuma, zwarte peper, chilipeper, gember, koriander, knoflook, basilicum, ceylon kaneel, peterselie, etc) en ik dacht altijd dat gedroogde kruiden theoretisch gezien geen schadelijke bacteriën kunnen bevatten, klopt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hele goeie vraag, ook omdat het antwoord niet eenvoudig is. Je moet eerst weten wat voor microbiologische besmetting kan je verwachten in wat voor producten: - Gedroogde kruiden en specerijen: Hier kan geen enkel micro-organisme (m-o) groeien, maar er zijn heel veel soorten die maandenlang kunnen overleven, en dat zijn niet alleen sporen zoals Clostridium of schimmels, maar ook Salmonella of E. coli. Sterker nog: deze laatste worden met grote regelmaat aangetroffen. Het probleem onstaat als deze kruiden en specerijen aan levensmiddelen worden toegevoegd die daarna niet (voldoende) worden verhit. Eliminatie van pathogene m-o in producten met weinig water (b.v. gemalen peper of gedroogde tijm, maar ook in pindakaas) is niet eenvoudig, omdat bacteriën veel hogere temperaturen kunnen doorstaan in een droge matrix. Vandaar dat het aangeraden wordt om gestoomde kruiden en specerijen te kopen (dat zijn de meeste), of anders het eindproduct te verhitten ná het kruiden. In dat laatste geval volstaat het met een verhitting van ca. 75°C, maar een volledig kookproces is veiliger. Microorganismen die sporen vormen zijn bestand tegen veel hogere temperaturen, maar als je het product met kruiden verhit en daarna snel consumeert (of snel afkoelt en binnen 2-3 dagen opeet) dan is dat ook veilig. Kruiden en specerijen kunnen ook toxines afkomstig van m-o bevatten, zoals b.v. aflatoxines van schimmels. Deze toxines zijn in de regel zeer schadelijk, en het slechte nieuws is dat bijna allemaal enorm hittebestendig zijn, dus kan je zelf helemaal niets hieraan doen, behalve vertrouwen hebben in het voedselveiligheidsysteem van de producent. - Verse kruiden en specerijen: Het grootste risico in deze zijn vooral bacteriën en parasieten afkomstig van dieren (direct of indirect, b.v. via besmet water), zoals Salmonella, E. coli, lintworm, enz. Het voordeel is dat een relatief milde verhitting, equivalent tot een industriële pasteurisatie (72°C gedurende 15 seconden), vaak al genoeg is. In de praktijk kan je dit thuis bereiken door je kruiden te blancheren: doe je verse kruiden gedurende 10-15 seconden in kokend water, haal ze eruit met een zeef, en koel ze meteen af onder stromend koud water. Hiermee dood je alle vegetatieve bacteriën, en tevens verbeter je de smaak en de houdbaarheid. Tip: je kan veel kruiden in één keer blancheren, portioneren en in blokjes invriezen. By the way, wassen heeft geen enkel effect op de microbiologische veiligheid.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100