Kan je zonder melkproducten?

Omdat melkproducten bij mij een prikkelbare darm veroorzaakt, vraag ik me af of het ongezond is om maar 1 portie yoghurt per dag te gebruiken. Ik een wel 2 porties kaas (broodbeleg) per dag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, je kan prima zonder melk (of überhaupt zonder zuivel). Er zit niks in zuivel dat je lichaam nodig heeft en niet uit ander voedsel kan halen. Melk drinken we eigenlijk vooral vanwege de proteïne (ook wel eiwitten genoemd) en calcium. Proteïne zitten ook veel in vlees, vis, eieren, andere zuivelproducten, peulvruchten, vleesvervangers (tofu, seitan, tempeh, vegaburgers ed.), zuivelvervangers (sojamelk, sojayoghurt ed.), noten, zaden, en in kleinere hoeveelheden in granen, graanproducten, groentes, ed. De meeste mensen krijgen al veel proteïne binnen, veel Nederlanders krijgen zelfs veel meer proteïne binnen dan ze nodig hebben, dus daar hoef je je waarschijnlijk geen zorgen over te maken. Calcium zit ook in andere zuivel (bijvoorbeeld yoghurt en kaas), tofu, amandel, allerlei peulvruchten, sesamzaad, tahin, boerenkool, broccoli, okra en allerlei andere groentes, vijgen en verrijkte zuivelvervangers (zuivelvervangers waar calcium aan toegevoegd is). Het is mogelijk om zonder zuivel en verrijkte voeding voldoende calcium binnen te krijgen, maar dan moet je wel je voedingspatroon zo opbouwen dat je elke dag voldoende calciumrijke producten binnenkrijgt, niet iedereen vindt dat makkelijk. Als je wat andere zuivel of verrijkte zuivelvervangers binnenkrijgt als aanvulling, is het vrij makkelijk om voldoende calcium binnen te krijgen. Calciumsupplementen zijn eventueel ook een optie, calcium uit voeding halen lijkt mij altijd het beste uitgangspunt, maar als dat vanwege gezondheidsklachten moeilijk is, is het denk ik al snel beter om een supplement te nemen dan voeding te gebruiken waar je lichaam niet goed tegen kan. Overigens denken veel Nederlanders dat gezonde botten vooral afhangen van calcium, maar ook voldoende vitamine D en voldoende lichaamsbeweging zijn heel erg belangrijk. Als je toevallig vegetarisch eet, moet je even kijken of je nog genoeg B12 binnenkrijgt zonder melk. Als je te weinig binnenkrijgt, moet je het aanvullen met extra ei, andere zuivel, verrijkte producten (sommige merken vleesvervangers en sommige merken zuivelvervangers) of eventueel supplementen.

Melk is heel gezond. Dat kun je bijvoorbeeld zien aan de snelheid waarmee de mutatie zich onder de bevolking verspreidde die het mogelijk maakte om ook na de zuigeling-leeftijd melk te verteren: die mutatie verspreidde zich sneller dan elke andere bekende mutatie binnen de menselijke afstammingslijn. Melk kunnen drinken biedt dus flinke gezondheidsvoordelen. Maar: Vroeger waren die gezondheidsvoordelen letterlijk van levensbelang. Anders had die mutatie zich immers niet zo snel verspreid. Maar tegenwoordig is het veel gemakkelijker dan vroeger om aan alle vereiste voedingscomponenten te komen. Dat betekent dus dat melk drinken nog steeds heel gezond is, maar het betekent ook dat je nu makkelijker zonder kunt, omdat er zoveel vervangende voedingsmiddelen van hoge kwaliteit beschikbaar zijn (dit in tegenstelling tot vroeger). Vergelijk het met het eten van sinaasappels. Sinaasappels zijn gezond. Maar als je ze niet eet, is het vrij makkelijk om toch een gezond voedingspakket te hebben, simpelweg door op te letten dat je overgebleven voedingspatroon (dus zonder de sinaasappels) nog steeds gezond is. Met melk is het wat dat betreft net als met sinaasappels: melk is gezond, maar tegenwoordig kun je ook prima zonder, zolang je maar goed en (vooral) gevarieerd eet.  

Ja, dat kan. Sterker nog, het grootste deel van de wereldbevolking drinkt geen zuivel. Het melken van koeien en andere dieren is, als je kijkt naar de prehistorische geschiedenis, een recente uitvinding, waarschijnlijk zo'n 6000 jaar geleden gedaan in de steppen van de Oekraine of de Kaukasus. Van daar uit heeft melken en melkdrinken zich verspreid naar Europa, India en later Noord-amerika. Melkdrinken is verder op enkele plaatsen in Afrika uitgevonden (met name Masai) maar heeft zich vandaaruit niet/nauwelijks verspreid Met andere woorden, de oermens gebruikte geen melk, de eerste landbouwesr gebruikten geen melk, en grote delen van de wereldbevolking (met name: China, Japan, Afrika, Z-Amerika, en Polynesiërs zoals Indonesiers en Nieuw-Zeelanders) gebruiken ook geen melk. Kortom, dat is een lange manier om te zeggen dat melkdrinken 'niet natuurlijk' en zeker niet noodzakelijk is. Icm prikkelbare darm zou ik het gewoon mijden en vervangen door vlees, vis, en ei.

Melkprodukten zijn in feite ongezond voor de meeste mensen. Veel mensen hebben zonder dat ze het weten een lactose (melksuiker) intolerantie wat vaak PDS (prikkelbare darm syndroom) of ook wel IBS (irratable belly sydrom) veroorzaakt. Voor de nodige calcium hoef je absoluut geen melkprodukten te eten en ook niet voor de eiwitten. Dit kan je veel beter uit andere voedingsmiddelen halen. Melk is voor baby's! Heb je wel eens een koe zijn eigen melk zien drinken? Alleen jonge kalfjes drinken melk bij de moeder. Jij kunt van je pds afkomen door het evenwicht van je darmflora te herstellen door middel van het aanvullen van tekorten met de juiste voeding en alle verkeerde suikers ( koek, snoep, suiker, honing, stroop, etc.) en melkprodukten uit je voedingspatroon te schrappen. Gist is ook heel schadelijk voor pds. Ook koolhydraten zoals aardappels, rijst, pasta en brood kun je beter vermijden. Dit zijn vnml loze suikers. Je schildklier echter heeft wel koolhydraten nodig voor een gezonde stiofwisseling maar daarvoor moet je complexe koolhydraten eten en dat zijn bijv. : haver, bruine rijst, bruine pasta, Quinoa.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100