Klopt het dat mensen met lactose-intolerantie rauwe melk probleemloos kunnen drinken? Hoe kan dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat klopt. Lactose is de suiker die van nature in melk voorkomt. Een mens heeft bepaalde enzymen (lactase) nodig om deze suiker te kunnen verteren. Niet iedereen maakt genoeg lactase aan om de grote hoeveelheid lactose in koemelk te kunnen verteren. Bij lactose-intolerantie kunnen producten als kaas en yoghurt soms wel verdragen worden. Dat komt doordat een groot deel van de lactose daarbij is omgezet in melkzuur, en dus niet meer in het lichaam zelf verteerd hoeft te worden. Supermarktmelk wordt gepasteuriseerd op een temperatuur van 70°C, waardoor bacteriën gedood worden. Maar hierdoor stollen ook de eiwitten en daarmee de enzymen. Enzymen zijn opgebouwd uit eiwit en vitaminen. Door het stollen van het eiwit binnen het enzym, wordt het enzym onwerkzaam. In rauwe melk zit van nature veel lactase: het enzym dat nodig is om lactose te verteren. Het blijkt dan ook dat veel (maar niet alle) mensen met lactose-intolerantie wél rauwe melk kunnen verteren.

Bronnen:
http://www.ecomama.nl/voeding/koemelk-alle...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100