Hoe kan ik iemand met obesitas in laten zien dat afvallen noodzakelijk is?

Hallo,
Ik heb een goede vriendin met -naar mijn idee- morbide obesitas. Voor de zomer woog ze 115 kilo(lengte ong. 1.78) en sinds die tijd zie ik haar groeien. Toen ik haar aansprak op haar gewicht, kwam ze met allemaal redenen waarom ze niet af kan vallen en waarom ze zo zwaar is, maar uiteindelijk doet ze er niks aan en blijft ze maar groeien. Traplopen, fietsen, welke lichamelijke inspanning dan ook, maakt dat ze helemaal buiten adem is.
Mijn vraag is, of er ook bepaalde manieren of gesprekstechnieken zijn om haar te doen inzien dat dit zo niet door kan gaan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De vraag is of zij zelf al dan niet begrijpt dat het noodzakelijk is voor haar. Hoogstwaarschijnlijk begrijpt ze dat zelf wel maar heeft ze er geen grip op. Maar al te vaak wordt er gedacht dat afvallen alleen maar met eten en bewegen te maken heeft, maar er kan meer achter zitten; een bepaalde ziekte of aandoening, medicijngebruik, psychische problematiek. Het meest belangrijk is het om erachter te komen wat de werkelijke oorzaak is, zodra je de oorzaak weet kan je er wat aan gaat doen. En dan niet door symptoombestrijding maar door het wegnemen / aanpassen van de oorzaak. Als vriendin kan je haar daar mee helpen. Inderdaad zoals eerder al werd gemeld aangeven dat je je zorgen maakt, verder zou je mee kunnen denken met haar wat die werkelijke oorzaak is / kan zijn. Wellicht haar duidelijk maken dat misschien een gesprek met een huisarts een goede zet is om mee te beginnen. Voor een diagnose, onderzoek, doorverwijzing of anders. Dan kan je verder kijken wat nodig is. Als zij er echt veel last van heeft dan is het belangrijk om mensen te hebben die achter haar staan. Fijn dat jij dat bent voor haar. Als je eerlijk bent en vanuit je hart haar helpt en met haar meedenkt, heb je denk ik geen specifieke technieken nodig. Als je maar zorgt dat je boodschap zo overkomt dat ze er daadwerkelijk iets mee kan en niet in de verdediging of aanval hoeft. Dat doe je voornamelijk door het bij jezelf te houden. Geef aan wat jij vind en voelt, zonder er een feit van te maken of een etiket aan te verbinden.

In je toelichting schrijf je dat haar 'aansprak' op haar gewicht. Dat werkt averechts, dat ziet ze waarschijnlijk als kritiek en dat ervaart ze als heel negatief. In plaats daarvan zou je haar kunnen vertellen dat je je zorgen maakt, omdat je weet dat zoveel overgewicht gevaarlijk kan zijn voor haar gezondheid. Dat is een heel andere benadering. En dan kun je haar eens vragen of ze er zelf niet van baalt dat ze zo zwaar is geworden en blijft toenemen in gewicht. Misschien bevestigt ze dat dan. En áls ze dat doet, dan kun je haar aanbieden om hulp te zoeken voor haar. Je kunt zelfs aanbieden om het samen met haar te doen, de strijd tegen de kilo's. Maar dat is geen gemakkelijke opgave en je zou jezelf ook af moeten vragen of je dat wel wílt. Als het echt zo erg is als jij beschrijft, dan heeft deze dame heel wat meer nodig dan alleen een vriendin die (in haar ogen) vindt dat ze veel te dik is. Dan heeft ze professionele hulp nodig. En dan nóg zal het moeilijk zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de link hieronder. Die begint met: "Als je gemotiveerd bent iets aan je overgewicht te doen..." Je vriendin zal eerst zelf gemotiveerd moeten zijn. Daar begint het mee. En zo te lezen is ze dat helemaal niet. Ik zou zelf eens contact opnemen met een obesitas deskundige/hulpverlener. Misschien kunnen zij je vertellen hoe je jouw vriendin kunt 'bereiken'. Nog even een persoonlijke noot: het siert jou, vind ik, dat je zo begaan bent met je vriendin. Ik wens je dan ook heel veel sterkte.

Bronnen:
http://www.obesitasvereniging.nl/acceptati...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100