Ik heb toen ik 14 was een fles safari opgedronken. Heb ik hier hersenschade van?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat is niet waarschijnlijk. Als je dat eenmalig hebt gedaan, dan hou je daar niets aan over, behalve de kater de volgende dag, pas als je dat regelmatig doet, dan kan dat je hersenen aantasten/beschadigen. Alcohol is een verdovend middel en werkt dus ook verdovend op alle hersencellen, waardoor de communicatie tussen de neuronen vertraagt. De hersencellen gaan ook anders functioneren. Op termijn zullen er ook hersencellen verloren gaan. Het verlies aan hersenweefsel wordt zeer duidelijk vanaf het dagelijks drinken van 6 glazen. Dit verlies heeft o.a. te maken met het feit dat alcohol giftig is voor de hersencellen en met tekorten aan vitamine B1, als gevolg van alcoholgebruik. Jarenlang overmatig drinken zorgt voor het krimpen van de hersenen. Bij zeer zware drinkers kan het volume met 10 tot 15% afnemen, na 10 tot 15 jaar. Alcoholgebruik heeft een sterke invloed op de frontale cortex (voorste gedeelte van de hersenen). Dit gedeelte is verantwoordelijk voor zelfcontrole en het sociale functioneren, maar ook voor doelgericht handelen, redeneren en problemen oplossen. Schade aan de frontale cortex zorgt dus voor een achteruitgang in intellectuele vaardigheden. Door het verminderen van de zelfcontrole is er meer kans op impulsieve reacties en zijn er minder remmingen, o.a. om verder te blijven drinken. O.a. door het effect op de hippocampus worden herinneringen van het korte termijn geheugen niet doorgegeven aan het lange termijn geheugen. Hierdoor ontstaan black-outs. Langdurig drinken heeft dikwijls ook belangrijke gevolgen voor de geheugenwerking in het algemeen. Zie ook: geheugenstoornissen » De invloed van alcohol op het cerebellum (kleine hersenen, achteraan het hoofd) zorgt voor stoornissen in motoriek, coördinatie en evenwicht. Dit is reeds merkbaar wanneer iemand eenmalig stevig doordrinkt. Langdurig overmatig drinken kan soms leiden tot permanente beschadigingen.

Bronnen:
http://www.alcoholhulp.be/alcohol-hersenen

Dat is hier niet te beoordelen. Als je jezelf dit afvraagt betekent dat je nog niet veel mankeert. Ik denk dat je er niets aan hebt overgehouden. Waar het bij dit vraagstuk met name om gaat is: regelmatig excessief gebruik van alcohol door de jeugd. Het is net als bij roken. Er zijn mensen die worden er 90 mee maar er zijn er bij die met 40 overlijden aan longkanker.

Ja. Het is bekend dat door EtOH hersencellen afsterven. Of deze celle essentieel zijn is onduidelijk maar de kans dat dit zo is of word is groter naarmate je meer consumeert.

Een kort antwoord, maar dat is wat je vroeg. Van 1 x flink drinken op jonge leeftijd lopen de hersenen reeds schade op. Dit om het simpele feit dat er hersencellen afsterven en of zich niet goed verder ontwikkelen. Dat betekent niet dat je als dombo door het leven moet. Je hebt er miljarden van en je kunt er gerust een paar duizenden of meer van missen. Dit zal je dus geen merkbare schade hebben opgeleverd. Maar door regelmatig alcohol op jonge leeftijd te gebruiken sterven keer op keer hersencellen af en dat ga je dan ook meer en meer merken. Kinderarts Nico van der. Lely schreef er een boek over. Het heet kinderen en alcohol. Het is gemakkelijk leesbaar en ik vind dat iedereen met jonge kinderen dat zou moeten lezen. Kan trouwens geen kwaad als scholieren het ook zouden lezen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100