Klopt het dat wij teveel granen consumeren, en dat dat helemaal niet zo goed voor ons is?

Ik lees over broodbuiken, en mensen die zonder het te weten een graan-intolerantie zouden hebben. Graan zou helemaal niet zo goed voor ons zijn.
Is dit weer de zoveeste hype, of valt er iets voor te zeggen graan grotendeels van het menu te schrappen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is geen overeenstemming over de vraag of we te veel granen eten. Er is bewijs dat dat zo is, maar evengoed is er onderzoek waaruit dat niet blijkt. Wel is er overeenstemming over de vaststelling dat we in westerse landen te veel koolhydraten eten, niet zo zeer uit ruwere granen, maar wel uit de producten ervan. Het gaat dan om geraffineerde producten waarvoor het lichaam weinig hoeft te doen om ze op te nemen. Denk aan wittebrood, suikers, (gezoete) cornflakes enzovoort. De combinatie van veel calorierijke koolhydraten samen met zeer calorierijke vetten is al helemaal een ongelukkige combinatie, en juist die combinatie eten wij in het westen te veel. Een simpel koekje is een voorbeeld van zo,n calorieeenbom. Het bevat geraffineerde granen (wit meel) suikers en vetten. Aangezien we niet meer door de bossen rennen om ons voedsel te vangen en aangezien we niet meer met simpel gereedschap onze akkers hoeven te verbouwen, krijgen we gemakkelijk t veel binnen. Meer in lk geval dan we nodig hebben. Alle wijsheden die nu worden verkondigd en vaak een hype vormen waaraan menigeen flink rijk is geworden, hebben wel hun goede dingen, ookal is dieet A soms totaal verschillend van dieet B. Werken doen ze vaak wel, maar hlpen doen ze vaak niet, omdat ze moeilijk zijn vol te houden. Het beste advies is daarom nog steeds het meest oude advies. Stem je voeding af op je energiebehoefte. En doe dat met goede voeding. Voldoende energie kan je binnen krijgen voor een dag door een roze koek en een hamburger te eten als ontbijt, maar gezond is dat niet. Eet gerust je volkorenboterham, maar beperk de combi koolhydraten en vetten. Vier boterhammen met kaas is eigenlijk al tamelijk vet, ookal klinkt dat gezond. Zorg voor ongerafineerde granen, dus volkoren etc. zodat je lichaam en darmen moten werken. Eet veel groenten en fruit. Kortom varieer. En ten slotte nog dit, eet wat vaker een ei. Eieren hebben ten onrechte een slechte naam. Met een omeletje kan je zeker 1x per week vlees vervangen. In eieren zitten veel essentiele stoffen. Je moet maar zo denken, van een ei kan je een kuiken maken. Met veertjes, botjes, een hart, een lever, longen en spieren en alles erop en eraan. Kortom een ei, daar zit wat in.

De moderne mens eet inderdaad veel te veel granen! Van nature at de vroege mens slechts zelden granen. En als hij dat al deed, waren dit natuurlijke granen van goede kwaliteit. Probleem met de huidige granen, en met name de tarwe, is dat deze veel te veel doorgekweekt zijn, en derhalve veel te veel gluten bevatten. Een hoeveelheid gluten die onnatuurlijk is. Een ander probleem met granen is, dat ze het je lichaam moeilijk maken om mineralen uit andere voeding op te nemen. Kortom, het hoeft niet per definitie verkeerd te zijn om granen te consumeren, maar kies dan wel voor goede granen die zo min mogelijk bewerkt zijn, en gebruik ze met mate. De vroege mens at ze ook uitsluitend als aanvulling, als er even niets anders was, en in die tijd waren de granen nog onbewerkt en niet veredeld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100