Wat kunnen de gevolgen zijn, laxerend effect niet meegerekend, van overmatig suikervrij snoep te eten?

suikervrij snoep

Weet jij het antwoord?

/2500

Als het snoepgoed suikervrij is en toch zoet smaakt, is het gezoet met zoetstoffen. In sommige gevallen zijn deze nog schadelijker voor het lichaam dan echte suiker. Bijwerkingen kunnen bijvoorbeeld zijn: Duizeligheid Slapeloosheid Vermoeidheid Buikpijn Darmklachten Hoofdpijn Depressie Verzwakking van het immuunsysteem De zoetstof aspartaam word vaak genoemd als de schadelijkste zoetstof, het word meer dan eens in verband gebracht met ziekten als suikerziekte, parkinson, alzheimer, kanker en multiple Sclerose. Zoetstoffen die als 'niet schadelijk' of 'minder schadelijk' worden gezien zijn bijvoorbeeld Stevia en Agavesiroop. Helaas worden deze zelden gebruikt in fabrieksproducten.

Indien het snoep de zoetstof aspartaam bevat: Argumenten van de tegenstanders: -Aspartaam zou mogelijk kankerverwekkend zijn. In verschillende rattenstudies is getracht dit aan te tonen maar de conclusie is nog niet definitief [10][11][12], aangezien er (nog) geen effecten bij mensen zijn beschreven. -Er worden een groot aantal bijwerkingen van aspartaam door consumenten gemeld bij de FDA, zoals hoofdpijn en migraine, smaakverlies, oorsuizingen, duizelingen, misselijkheid en vele andere.[13] Dit kan te wijten zijn aan de grote persaandacht met betrekking tot mogelijke gevaren van aspartaam. -In aspartaam zitten de aminozuren fenylalanine en asparaginezuur in geïsoleerde vorm. Alhoewel alleen fenylalanine een essentieel aminozuur is en het in voedsel aanwezig is als eiwit (een eiwit is een aaneenschakeling van aminozuren met een specifieke ruimtelijke structuur), zijn er vragen over de risico's van inname van geïsoleerde aminozuren.[14] -Uit aspartaam kan methanol gevormd worden. -Aspartaamzuur is slecht voor het glazuur van tanden. -Het product leidt niet tot gewenst gewichtsverlies: er zijn integendeel sterke indicaties dat het gewicht toeneemt.[15] -Er zijn plantaardige zoetstoffen die volledig natuurlijk zijn, zoals steviolglycosides. In 2013 werd aspartaam door de EFSA als veilig bestempeld bij matig gebruik, behalve voor mensen met fenylketonurie. Fenylketonurie: Fenylalanine is voor de mens een essentieel aminozuur, dat wil zeggen dat men dit aminozuur niet zelf kan aanmaken, zodat het uit de voeding dient opgenomen te worden. Het voorkomen van fenylalanine maakt de zoetstof echter ongeschikt voor lijders aan de stofwisselingsziekte fenylketonurie (PKU); voor hen (ongeveer 1 op 18.000 mensen lijdt aan deze ziekte) staat altijd de waarschuwing "bevat een bron van fenylalanine" op de verpakking van voedingsmiddelen die met aspartaam gezoet zijn.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aspartaam

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100