Is er een verschil tussen calcium carbonaat en calcium wat in natuurlijke melk voorkomt?

Hallo,

weet iemand of er een verschil zit tussen calcium carbonaat (wat aan sojamelk en dergelijke toegevoegd wordt) en calcium wat in natuurlijke melk voorkomt?

Kan het ook zijn dat één van de 2 beter opgenomen wordt door het lichaam dan het ander?

Zo ja, hoe komt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In melk zit calciumcarbonaat en geen calcium ionen. Het calcium als ion is altijd hetzelfde. Het calcium in voeding kan organisch (door een organisme gemaakt) van oorsprong zijn, bijvoorbeeld calciumcitraat en calciummaleaat. Of het kan anorganisch (komt vrij in de natuur voor) van aard zijn, bijvoorbeeld calciumcarbonaat en calciumfosfaat. Anorganisch calcium komt makkelijker vrij als ion en zou dus makkelijker opgenomen kunnen worden. Om veel calcium binnen te krijgen kan je beter anorganisch calcium gebruiken dat gewoon oplost. Maar dat zit niet in melk, ook niet in sojamelk. In melk zit organisch calciumcarbonaat. Dit moet wel gesplitst worden voor de calcium ionen vrij komen. Calciumcarbonaat kan ook gekoppeld zijn aan een eiwit Casëine dat zelf ook slecht afbreekbaar is voor mensen. Dit caseine wordt door koeien gemaakt en komt dus in koeienmelk voor. Het is dus goed mogelijk dat in een lichaam het calciumcarbonaat in melk niet goed gesplits kan worden en het calcium dus niet (geheel) wordt opgenomen. Hoezo durven ze reclame maken om melk te drinken voor sterke botten? In sojamelk is het calciumcarbonaat niet gebonden aan caseïne en wordt daarom wel wat makkelijker afgebroken. In bijgaand - erg gekleurd - artikel dat vooral de ongezonde eigenschappen van (koe)melk benadrukt wordt dit wel duidelijk uitgelegd.

Bronnen:
http://www.freewebs.com/whitepoison/ingred...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100