Is het mogelijk om gezond te zijn als je een eetpatroon zonder vet hebt?

Ik wil graag voldoende eten, maar wel met producten zonder vet. Blijf ik met zo'n voedingspatroon gewoon gezond? Of zijn er dan vitamines die ik extra moet nemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Waarom hebben we vetten nodig? We hebben gemiddeld 80 gram vet per dag nodig. Het is vooral nodig voor energie, maar daarnaast gebruikt ons lichaam essentiële vetzuren, onder andere linolzuur. Deze kan ons lichaam niet zelf aanmaken en moeten we dus uit onze voeding halen; uit onder meer olieën, noten, vis. Het is noodzakelijk om deze vetten te eten omdat vetten voor ons lichaam een aantal belangrijke functies vervullen: Vetten als brandstof Ten eerste zijn vetten net als koolhydraten en eiwitten een belangrijke brandstof voor ons lichaam. Het zorgt dat we energie hebben om te leven en te functioneren. Bij verbranding levert 1 gram vet 9 kcal (koolhydraten en eiwitten leveren per gram 4 kcal). Vetten die we eten, vertragen doorgang van het voedsel. Door hun hoge verzadigingswaarde vertragen zij ons hongergevoel. Dat geldt vooral voor vetten die zijn aangerijkt met voedingsvezels. Vetten als reserve Ons lichaam heeft een vetreserve nodig zodat we altijd een energiereserve hebben. Idealiter wordt 10 tot 30 kilo van ons lichaamsgewicht gevormd door vetweefsel. Bij mannen is dit 15% van het lichaamsgewicht, bij vrouwen 25%. Deze vetweefsels beschermen bovendien de organen. Het onderhuids vetweefsel beschermt ons lichaam tegen kou. Vetten voor opname vitamines Vitamines worden wel verdeeld in wateroplosbare vitamines (o.a. B en C), en vetoplosbare vitamines (A, D, E en K). De vetten die deze vetoplosbare vitamines vervoeren, moeten we uit onze voeding halen. Vetten voor bouw cellen Vetten leveren bouwstenen (bijvoorbeeld cholesterol) voor de celmembranen van onze lichaamscellen die steeds afgebroken en vernieuwd worden. Eet zo min mogelijk verzadigde vetten, deze vetten zijn ongezond. Onverzadigde vetten zijn nodig in een gezond dieet.

Nee, A, D en E vitamines zijn vetoplosbaar, daardoor zitten ze als bij definitie in de vetfractie van het voedsel. Ook is het verstandig om bepaalde (meervoudig onverzadigde en alfa omega 3) vetzuren in de voeding op te nemen. Vetten zijn ook belangrijk als een soort reserve, voor als je glycogeenvoorraad opraakt en er is ook een bepaald vetpercentage in het vrouwelijk lichaam nodig om nog normale vruchtbare periodes te krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100