Is het nuttig om met een klein beetje ondergewicht een diëtiste te raadplegen?

Als er maar een kilo of 5 bij hoeft om een echt gezond gewicht te hebben, is het dan nuttig om een diëtiste te bezoeken? Of krijg je daar het standaard advies om meer zuivel,groenten/fruit,noten etc. eten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat hangt er vanaf. Als je verder gezond bent, is vijf kilo minder dan "echt gezond" voor een volwassene meestal niet iets om je zorgen over te maken. In eerste instantie zul je inderdaad een beetje de standaard adviezen krijgen. Dat kun je zelf ook proberen: ik vond www.dieetinzicht.nl een nuttige site (kreeg ik ooit als advies van een diëtist). Houd eens een eetdagboekje bij, om te kijken wat je daadwerkelijk eet. Mensen schatten over het algemeen slecht in hoeveel ze eigenlijk eten, dus het gewoon eens bij gaan houden is een goede stap. Als er reden is tot zorg, is dat een ander punt natuurlijk. Ik kwam een keer bij een diëtist na een ziekenhuisopname: "een paar" kilo afvallen door een simpel virus is heel normaal, maar die paar kilo is veel, en heeft grote gevolgen voor je functioneren, als je al ondergewicht had. Door mijn gewicht op peil te brengen, hoopten we te voorkomen dat ik bij het eerstvolgende langswaaiende virus opnieuw in het ziekenhuis zou belanden. Zo zijn er vaker aanleidingen geweest om in te grijpen, terwijl mijn ondergewicht an sich niet altijd ernstig was. Kortom: als er een aanleiding voor is, kan het verstandig zijn om ook bij "niet ernstig ondergewicht" een serieuze poging te doen om aan te komen. Als ik op dit moment zou weten dat ik weer geopereerd moest worden, zou ik m'n diëtiste bellen voor overleg. Maar zolang er niets bijzonders is, vind ik het voor mezelf niet nodig om per se kunstmatig mijn gewicht op te krikken. Nu is mijn situatie waarschijnlijk anders: als je zónder kunstgrepen met gewoon gezond eten kunt aankomen, is dat een ander verhaal. Maar daar is niet per se een diëtist voor nodig. Die kun je natuurlijk wél inschakelen als er aanleiding voor is, bijvoorbeeld ziekte of als je je niet goed voelt door je lage gewicht. En als je maar niet aankomt door eigen maatregelen en graag wílt aankomen, kan het natuurlijk ook geen kwaad om eens iemand mee te laten kijken naar je eetpatroon. Maar verder zijn eventuele klachten, onderliggende ziektes of specifieke zorgen naar mijn idee in zo'n situatie doorslaggevender dan het gewicht op zich.

ziet je huid en haar er gezond uit? is je eetschema gezond? (voldoende eten en de juiste voedingsstoffen) heb je genoeg energie voor de dagelijkse activiteiten? dan zou ik mij niet zo zorgen maken. Ik vermoed dat je nog jong bent? Op latere leeftijd word je vaak vanzelf wel ietsje zwaarder, maar als je verder nergens last van hebt, zou ik niet gelijk naar een dietiste gaan. Toegevoegd na 3 minuten: sommige mensen hebben nu eenmaal in de puberteit dat ze erg dun zijn. Mijn broer is er ook zo 1, hartstikke dun.

Diëtisten zijn redelijk zinloos. Ze geven je hooguit een advies, en dat is veelal informatie die je ook wel zelf had kunnen verzinnen/vinden. Daarnaast plannen ze week na week in om je alles over voedsel uit te leggen - maar wel beetje bij beetje zodat je niet in een week klaar bent. Dat gaat tot op zeker hoogte allemaal via de verzekering, dus boeit 't je verder niets, tot het moment komt dat je over je verzekerde limiet heen duikt en je ineens een factuur van de diëtist krijgt. Op dat moment besef je dat er in die dieetwereld een hoop grof geld verdiend wordt.. met wat eigenlijk? Wikipedia voorlezen? Op een weegschaal gaan staan en dan aanhoren wat je zelf ook wel had kunnen uitrekenen? Afvallen of aankomen heb je zelf in de hand, wat je nodig hebt is nuchter en gezond verstand. Als je onder je BMI zit dan verbrand je dus meer energie dan je binnenkrijgt aan voedingsstoffen, ergo: eet meer, drink een sapje, een banaan (telt als twee stuks fruit!) etc.

Je hebt meer aan een psycholoog dan aan een dietist. De ene mens gaat juist veel eten bij stress en de andere mens eet juist niet. Vaak is dat de oorzaak van dik en dun. Mijn man en ik waren ook altijd dun, tot het ziekelijke af maar rond je 30-40 jaar gaat dat meestal wel veranderen. Je moet gewoon altijd wat te eten extra bij je hebben en bedenken dat je blijft eten als je stress hebt. Neem 's avonds nog eens wat extra en tussendoor, neem vaker kleine maaltijden. Daar heb je geen dietist bij nodig. Wat is je BMI? http://www.voedingscentrum.nl/nl/bmi-meter.aspx Ben je vaak ziek?

als je verder gezond ben en genoeg eet denk ik niet dat je gelijk een diëtiste te raadplegen. als het maar om een beetje ondergewicht gaat. ik zou het nog even aankijken maar als het erger word misschien de dokter om advies vragen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100