Als je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, reageer je dan ook allergisch op voedingssuppl. waarin deze stoffen verwerkt werden? zie uitleg

Ik heb tal van voedselallergieën waaronder bv. allergie voor wortelen, tomaten, schaal-en schelpdieren, vis etc.

In vit C zit caroteen en lycopeen verwerkt, stoffen die onttrokken worden uit wortelen en tomaten.

In Omega 3-6 wordt dan weer vermelding gemaakt van visolie uit diepzeevis.

Beide supplementen zijn heilzaam voor de huid (ik ben eczeempatient), maar als er ik allergisch op reageer dan heeft het weinig zin.

Het gewoon uitproberen ga ik niet doen. Daar zijn mijn allergische reacties té hevig voor (opzwellen van de keel enzo)

Iemand ervaring met deze problematiek ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Goeie vraag! Ik heb geen directe ervaring, maar wel heel wat professionele ervaring met voedselallergieën vanwege mijn werk. Ik kan je verzekeren dat vitamine C niet wordt gewonnen uit groente of welk ander levensmiddel dan ook. Dat is veel te duur. Vitamine C, oftewel ascorbinezuur, oftewel E-300, wordt synthetisch geproduceerd en is dus geheel vrij van allergenen (mits deze niet gebruikt worden om de tabletten of capsules te maken) De synthetische vitamine C is identiek aan de natuurlijke, je mag het dus gerust gebruiken. Omega 3 en 6 olie wordt inderdaad doorgaans verkregen uit vis. Andere bronnen zijn ook beschikbaar, en dat zijn plantaardige vetten, bij voorbeeld borage olie. De olie die gebruikt wordt in voedingssupplementen betreft meestal geraffineerde visolie, dus in beginsel is het eiwitvrij, en zoals je wellicht weet, de allergische reacties worden door de eiwitten veroorzaakt, niet door de vetten. Ik weet niet in welke mate je allergisch bent tegen viseiwitten, en in hoe ver je bereid bent het risico te nemen, maar de kans lijkt mij zeer klein. Voor de zekerheid zou ik liever kiezen voor essentiële oliën van plantaardige oorsprong, maar dan moet je goed op het etiket kijken van welke soorten deze afkomstig zijn. Ik hoop je hiermee te kunnen helpen. Veel succes!! Toegevoegd na 1 minuut: Ik heb antwoord gegeven op de 2 concrete voorbeelden die je noemde. Voor andere supplementen kan dat ook anders zijn, daar moet je wel rekening houden!

Als je allergisch reageert op wortelen en tomaten vanwege de caroteen, reageer je hoogst waarschijnlijk ook allergisch op pillen waarin caroteen verwerkt is als kleurstof. En dat zijn er nogal wat, want bijna alle vit. C-pillen zijn oranje. Voor de Omega-vetzuren zul je een soort pillen moeten kiezen waar geen olie in zit die afkomstig is van vis, maar uit plantaardige bronnen. Die bestaat zeer zeker, speciaal voor vegetariërs.

Het antwoord is niet gemakkelijk te geven. Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor tomaten, dan hoef je niet allergisch te zijn voor alle stoffen die in tomaten zitten. Als je allergisch bent voor vis, dan kan visolie een allergische reactie geven tenzij het heel zuiver is en geen eiwitten meer bevat van de vis, maar ik vermoed dat de olie niet uit zuivere Omega-3 zal bestaan. Jammer genoeg kan je het niet uitproberen vanwege de ernst van je klachten.

vit C zit ook vooral in citrusvruchten en andere fruitsoorten, en in andere soorten groenten hoewel minimaal, en is vaak ook toegevoegd aan bepaalde sappen. Omega 3-6, dit is een lastige, omega 3 zit niet alleen in vis. Hoewel dit wel openbaar word verkondigd. Omega is een verzamelnaam voor een hele waslijst vetzuren om precies te zijn, de getal geeft de categorie vetzuur aan. 3 staat voor cholesterol verlagend en bevorderend voor de bloedvaten, terwijl nummer 6 de ondersteunende factor voor 3 is en aanvulling erop, en nummer 9 hierbij eigenlijk aansluit. omega zit in allerlei type zee organismen, omega 3 kan je namelijk ook als tablet krijgen wat gewonnen word uit algen. En daarnaast linoleenzuur is ook een natuurlijke vetzuur die je gewoon kan krijgen. Dit is de omega 6-9 variant bijvoorbeeld. Als dus de vis variant niet goed werkt, probeer de algen variant? zelfde type omega alleen andere bron. Als dus citrusvruchten geen gewenst effect leveren hoewel het geen groente betreft, overweeg dan een vitamine supplement die een compleet profiel bevat maar dan specifiek voor medische patienten? die supplementen zijn specifiek aangepast aan dit soort lastige allergien. Gr Gaelwyn

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100