Kan je ziek worden als je dagelijks teveel vitaminen en mineralen binnenkrijgt via zo'n vitamine-pilletje / bruistablet?

zie vraag

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Moeilijk te zeggen! Hangt af welke vitamine pil je slikt en wat de dosering is. Maar als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 100 % is of iets meer dan zou ik zeggen van niet. De ADH is al de lage kant en gedateerd. Door de cultivering van het landbouwgrond zul je ook minder mineralen en vitamines aantreffen dan pakweg 50 jaar geleden. Als je toch kiest voor een multi-vitamine altijd bij hoofdmaaltijd nemen met een glas water en niet op een lege maag anders krijg je kans dat sommige vitamine onopgelost in je lichaam achterblijft en loop je het risico van op stapeling van vitamines en mineralen wat dan weer toxische stoffen kunnen worden. Vitamine A E D zijn alleen oplosbaar als je ook vet bij je maaltijd eet vandaar dat de hoofdmaaltijd vaak de beste oplossing is. Ook kan de kwaliteit van de vitamine pil wel degelijk uitmaken of het door het lichaam wordt opgenomen of niet. Denk hier ook aan opstapeling van stoffen in je lichaam die niet of nauwelijks worden door onnatuurlijke verbindingen Zo zijn anorganische verbindingen meestal te vinden in de goedkope multi vitamine, deze worden minder makkelijk door je lichaam opgenomen dan organische verbindingen. Goede merken zijn: Now foods, Solgar en Carlson Labs Merken die je beter kunt vermijden: Kruidvat, Etos huismerk Succes

Ja een vitaminevergiftiging is mogelijk, maar daar moet je echt je best voor doen daar het teveel normaal gesproken gewoon wordt afgevoerd door je lichaam. Zie even de bron hieronder.

Er is een groeiende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs dat multivitaminen en voedingssupplementen die veel zogenoemde antioxidantia bevatten (zoals bètacaroteen) eerder een ongunstig effect hebben op de gezondheid dan een gunstig effect. In 2004 toonden Deense onderzoekers aan dat gebruik van voedingssupplementen het ontstaan van maag- en darmkanker niet voorkomt, en dat de algehele sterfte bij gebruikers hoger is dan bij mensen die niet slikken. Toen vonden collega-onderzoekers dat dit onderzoek slechts een eerste aanwijzing was. Verder onderzoek was nodig. Maar in februari verscheen in The Journal of the American Medical Association een artikel van dezelfde Deense onderzoekers waaruit opnieuw blijkt dat het slikken van vitamine C en selenium geen zin heeft en dat het gebruik van vitamine A, vitamine E en bètacaroteen de sterftekans doet toenemen. De sterftekans bij gebruik van vitamine A nam met 16 procent toe, bij gebruik van bètacaroteen met 6 procent en bij gebruik van vitamine E met 4 procent.

met supplementen kan het zeker wel, met natuurlijk evita`s en mineralen via gezond eten pakt je lichaam wat je nodig hebt de rest plas je grotendeels weer uit. Alles wat een pilletje of poedertje is gefabriceerd met extra toevoegingen die met overmatig gebruik problemen met nieren lever enz kan veroorzaken

Lees het boek Censuur eens... Je zal versteld staan hoeveel vitaminen en mineralen wij dagelijks tekort binnen krijgen! Ook als je geïnteresseerd bent over de farmaceutische industrie en de overheden die samen spannen. Doel; geld verdienen

Met een laaggedoseerd vitamine- en mineralentabletje loop je eigenlijk geen kans op gezondheidsrisico's. Ik denk zelfs dat de kans op tekorten dermate groot is dat het verstandig is om zo'n multi wel te nemen. Bij hoge doseringen, zoals gebruikelijk in de orthomoleculaire gezondheidsleer, loop je grotere risico's op gezondheidsschade. Begin daar niet aan zonder dat je precies weet wat je doet.

Je kan zelfs dood gaan van een teveel aan vitamines. Denk maar aan het bekende verhaal van de zuidpoolreizigers die in nood kwamen en de lever van hun hond opaten. Met een acute vitaminevergiftiging en de dood tot gevolg.

Het slikken van voldoende vitamines is goed tegen misdadig gedrag. Hoeveel dat dan is, laat ik onbeantwoord. Waarschijnlijk is zo'n bruistabletje niet slecht.

Bronnen:
http://bjp.rcpsych.org/content/181/1/22.full

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100