Wat is gezonder/ongezonder? zoetjes of suiker in je thee/koffie?

Je hoort namelijk wel eens verhalen, dat zoetjes ook ongezond zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste is dat wat voor jou het beste voelt. Suiker is een natuurproduct (dat geldt ook voor geraffineerde suiker). Het bevat wat calorieën, maar zolang je niet overmatig veel thee/koffie drinkt, maken die paar calorietjes niet veel uit op het totaal. Nu zijn er veel puur natuurlijke producten die schadelijk zijn, maar voor suiker geldt dat niet (op de calorieën na). Aspartaam en andere zoetstoffen zijn veilig. Als ze dat niet zouden zijn, zouden ze niet zijn toegestaan. Als we ooit dachten dat ze veilig waren, maar er nu achter zouden komen dat ze toch gevaarlijk zijn, zouden ze verboden worden. Het feit dat er nu, na tientallen jaren intensief gebruik door honderden miljoenen proefpersonen, geen nadelige effecten zijn gevonden, geeft aan dat eventuele gevaren ofwel niet bestaan, ofwel zó klein zijn dat we er niets van merken. Kortom: gebruik suiker of gebruik zoetjes, het maakt niet uit. Alleen als je een werkelijk gigantische thee- of koffiedrinker bent, zou je kunnen overwegen om zoetjes te nemen - maar zelfs dan is het verschil (calorie-inname) niet wereldschokkend.

Dat ligt eraan... Zoals hierboven beschreven is er echt niets mis met zoetjes, ondanks alle indianenverhalen hierover. Maar, ook suiker is op zich niet slecht voor je. Er zitten echter wel calorieen in. Aangezien overgewicht een vrij groot probleem is, is voor de meeste mensen een zoetje beter dan suiker. Een suikerklontje bevat 20 calorieen. Niet zoveel dus. Een gemiddelde nederlander drinkt 4 a 5 koppen koffie en/of thee per dag (zie bron). Laten we uitgaan van 5 (dat rekent makkelijker) komt dat neer op 100 calorieen per dag. Een vrouw heeft op een dag ongeveer 2000 calorieen nodig. Dus krijg je alleen aan suiker al 5% binnen van wat je nodig hebt per dag. Ga je dit per jaar berekenen dan kom je op 100 * 365 = 36.500 calorieen uit die je per jaar uit. Om een kilo lichaamsvet aan te komen moet je ongeveer 17.000 calorieen meer gegeten hebben dan je nodig hebt. Dat houdt dus in dat je genoeg suiker alleen uit suikerklontjes binnen krijgt om 2 kilo aan te komen. Per jaar. Over 20 jaar is dat 40 kilo. 40 kilo! van 1 suikerklontje per kopje. Natuurlijk is dit alleen het geval als je TEVEEL calorieen op een dag binnen krijgt, en dat vele dagen achter elkaar. Helaas is dit voor veel mensen het geval. En dan kan suiker verwisselen voor zoetjes een groot verschil maken. --- Een ander punt is dat je lichaam calorieen in drinken niet herkent als energie. Je krijgt dus wel calorieen binnen, maar het helpt niet tegen de honger bijvoorbeeld. Calorierijk drinken laten staan is dan ook een goede stap als je op je gewicht wilt letter. Als je dat wilt. --- Maar als antwoord op je vraag. Geen van beide is gezonder dan de andere. Voor mensen met ondergewicht is suiker beter, net als voor topsporters, omdat zij de koolhydraten goed kunnen gebruiken. De vraag is wat past beter in jou eet en leef patroon. En dan is voor de meeste mensen een zoetje een betere keuze. Nog beter is overigens geen van beide! Hoe minder je jezelf went aan zoet eten en drinken hoe minder je daar ook behoefte aan hebt. En dat soort zoetigheid kun je het beste zonder. --- Voor je tanden is het zoetje overigens veel gezonder dan de suiker :)

Bronnen:
http://www.distrifood.nl/web/Nieuws/Consum...

Ligt eraan hoeveel koffie of thee je op een dag drinkt. Van een enkel zoetje zal je niks krijgen. Hoewel ik eens echt ziek ben geworden van zoetstof van het Kruidvat. Iemand had het in de sla gedaan, joost mag weten hoeveel van dat spul (overgegeven en diahree). Suiker is toch een soort drug, want je raakt eraan verslaaft. Dit ligt aan je bloedsuikerspiegel, die gaat sterk omhoog van riet/bietsuiker (zg. snelle suikers) daarna daalt de bloedsuikerspiegel weer en heb je weer behoefte aan suikerhoudende snoep/koek. En ga je dus steeds meer suiker gebruiken. Misschien kun je stevia proberen, dit is van een blad van een plant gemaakt en kan geen kwaad.

Waar je je in ieder geval geen zorgen over hoeft te maken is het al dan niet giftige hoeveelheden van kunstmatige zoetstoffen binnen te krijgen, want daarvoor moet je zoveel consumeren dat het gewoon niet realistisch is voor een mens. Wat wel het geval is, dat kunstmatige zoetstoffen geen calorieën bevatten, en daarom je geen voldoening geeft als je ze neemt in plaats van suiker. ( Je lichaam krijgt namelijk geen energie, en dat is nou eenmaal de natuurlijke drang van je lichaam) Het is dus goed mogelijk dat zoetjes indirect ongezond zijn, omdat je bijvoorbeeld daarna meer gaat snoepen. Over het algemeen geldt met alles: Alles kan, met mate.

Zoetjes zijn min of meer goed voor de slanke lijn. Ze bevatten namelijk geen calorieen. Je kunt zoetjes en andere zoetstoffen met mate gebruiken. Je lichaam herkent zoetstof als suiker. Door heel veel zoetstof te gebruiken, zal je lichaam ook heel hard moeten werken om dit te gaan verwerken. Het beste is koffie of thee ZONDER zoetstof en ZONDER suiker te drinken. Het is even wennen, maar als je dit drie weken volhoudt, dan ben je daar weer mooi vanaf. Is goed voor je lijf en je portemonnee

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100