In hoeverre is het slecht je voedsel op te warmen in een magnetron?

Ik heelveel op internet staan hoe slecht het niet is. Dat in het voedsel grote moleculaire veranderingen plaatsvinden (en nog heel veel meer).

Weet jij het antwoord?

/2500

Heeft de magnetron negatieve effecten op de voedingswaarde? Bij alle manieren van voedselbereiding worden cel- en weefselstructuren afgebroken en vinden chemische veranderingen plaats. Dit is nodig om het voedsel beter verteerbaar te maken. Hierbij worden ook stoffen afgebroken die nodig zijn voor een goede gezondheid. De vraag is of in de magnetron meer van deze stoffen worden afgebroken/verloren gaan dan bij conventioneel koken. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van voedselbereiding in de magnetron op de hoeveelheid vocht, eiwit, koolhydraten, vetten, mineralen, vitaminen, en anti- oxidanten. Over het algemeen werden bij deze onderzoeken, behalve een hoger vochtverlies, geen belangrijke verschillen gevonden tussen magnetron gebruik en de conventionele methoden. Er zijn geen aanwijzingen dat microgolven specifieke veranderingen in voedingsstoffen veroorzaken, anders dan door verhitting. De voedingswaarde van voedsel bereid in de magnetron is vergelijkbaar met die van conventioneel bereidt voedsel. Verschillen in afbraak van eiwitten, vetten of koolhydraten, verlies van vitaminen, mineralen en anti-oxidanten tussen de verschillende methoden lijken vooral verband te houden met de temperatuur, kooktijd en de hoeveelheid water die wordt gebruikt. Soms blijkt magnetrongebruik juist voordelig; vanwege de korte kooktijd en gebruik van weinig water treedt er minder verlies op van wateroplosbare vitaminen en mineralen. Eind jaren ’80 waren er verontrustende berichten dat bij het opwarmen van moedermelk in de magnetron antistoffen worden afgebroken en aminozuren worden omgezet in niet bruikbare en zelfs schadelijke vormen. Uit latere onderzoeken blijkt dat dit geen specifieke effecten zijn van de microgolven, ze houden verband met de temperatuur en treden ook op bij conventioneel koken. Volgens de alternatieve hoek heeft koken in de magnetron een negatieve invloed op de energetische waarde (gemeten met een Touch for Health test, pendelonderzoek en elektrofotografie) van voedsel in vergelijking tot conventioneel koken. Verondersteld wordt dat deze energie nodig is om vitaminen en andere stoffen uit voeding te kunnen gebruiken

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100