Uw arts zal u een normale voeding toestaan. U moet enkel letten op de zaken die voor uzelf (en daarom niet voor iemand anders) de oorzaak kunnen zijn van buikkrampen, pijn, opgezwollen gevoel, diarree en winderigheid. Die zaken moet u leren ontdekken en vermijden. Er bestaat geen pasklaar dieet voor iemand met een prikkelbare darm, daar sommige voedingsstoffen bij de ene wel en bij de andere geen last veroorzaken.
De volgende voedingsregels kunnen u helpen en moet u trachten te volgen:
U moet voldoende vezels eten. Er dient gestreefd te worden naar een vezelinname van 30 à 40 gr/dag. Vezels zijn altijd van plantaardige origine: u vindt ze uitsluitend in granen, fruit en groenten.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet.
Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Fruit is voor u gezond als het goed rijp is. Onrijp fruit (bv. een harde peer) kan een aanval uitlokken.
Vermijd vettig en pikant eten.
Vermijd koffie, sterke thee, drink dit ook niet te warm, vermijd te veel cola en tonic.
Vermijd ijskoude drankjes en ijsjes.
Alcohol is ook een belangrijke verdachte. Eén glas goede wijn of bier bij voorkeur van hoge gisting, met mate gedronken, kunnen geen kwaad.
Tabak is eveneens prikkelend voor uw darm.
Als u na de maaltijd last krijgt, kijk dan na welke groenten, fruit of bereiding dit kon veroorzaken en vermijd deze bij uw volgende maaltijden. U kan uzelf daar het best bij helpen.
- Bronnen:
-
http://www.gastrobenw.be/dieten/prikkelbaa...