Is er een oorzakelijk verband aangetoond tussen overgewicht en het consumeren van lightproducten?

Nav mijn antwoord op een vraag over coca cola ontstond er een discussie over of lightproducten wel zo goed voor je zijn. Ik gaf aan dat ik vind dat lightproducten, met mate, goed kunnen werken om minder calorieën binnen te krijgen. De reactie van Loenie op mijn antwoord was echter: “Sinds de komst van light producten is overwicht verdubbeld in Nederland!! Dus is het niet slecht???”

Mijn stelling is dat overgewicht er niet is dankzij lightproducten, maar dat er door de vele mensen met overgewicht juist meer lightproducten zijn gekomen (vanwege de toegenomen vraag) en dat mensen die lightproducten kopen geen maat weten te houden en dus gewoon meer gaan consumeren omdat ze denken dat het niet erg is als het om lightproducten gaat.

Beide stellingen kan ik eigenlijk niet onderbouwen, vandaar dat ik mij afvraag hoe het nu echt zit:

Is er een oorzakelijk verband aangetoond tussen overgewicht en het consumeren van lightproducten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is een groot verschil tussen causatie en correlatie. Overgewicht en lightconsumptie hebben wel een correlatie, maar geen causaal verband. Het is niet aangetoond dat light-frisdrank overgewicht veroorzaakt, al zijn er wel theorieën. Dit is een interessant artikel: http://www.dieetblog.com/light-dranken-zijn-dikmakers/

Het schijnt dat je lichaam te dom is om het verschil te zien tussen echte en nepsuiker, en dat je dus ook van light producten dik word. Maar er word zoveel beweerd... zelf geloof ik het niet. Al zijn die kunstmatige stoffen natuurlijk niet gezond. Goede vraag wel, ga ik volgen.

Goeie vraag. Ik hou het erop dat mensen meer van het light spul drinken dan ze zouden drinken van het niet light-spul, onder het motto: Het is light, we worden er niet dik van. Als bronnen heb ik enkele vrienden die op een avond zo een hele fles light cola wegwerken, waar ze vroeger aan 2 glaasjes cola wel genoeg hadden. Na een opmerking van mij erover kwam er inderdaad een antwoord in de trant van dat het niet slecht was, omdat er immers geen suiker in zat.

Er is recent aangetoond dat bij gebruik van light producten je hongergevoel meer toeneemt. Dit zou het verband kunnen verklaren met het toenemen van gewicht Toegevoegd na 56 seconden: http://liliankluivers.nl/blog/bericht/lightproducten-zijn-dikmakertjes/

Light producten bevatten wel minder calorieën maar als je er veel van neemt wordt je nog steeds dik. Veel mensen vergeten dat nog wel eens. Verder hangt de komst van light producten ook samen met de roep om calorie arm eten en drinken door een steeds dikker wordende bevolking met steeds meer zittende beroepen. Dik worden is nog altijd iets dat je zelf doet. Er kunnen veel oorzaken zijn waardoor mensen meer eten en minder bewegen maar uiteindelijk is dat toch echt de grondoorzaak van dik worden. Ook afvallen heeft alles te maken met een gezond eetpatroon aanmeten en op de calorieën letten en meer bewegen. Light drank is een manier om je te helpen de dagelijkse hoeveelheid calorieën te verminderen maar meer dan dat is het ook echt niet. Er wordt vaak geroepen dat aspartaam veel meer calorieën bevat dan suiker. Per gram klopt dat inderdaad maar er wordt wel vergeten dat voor een zoete smaak maar een fractie van de aspartaam nodig is van de hoeveelheid suiker voor een vergelijkbare zoete smaak waardoor je uiteindelijk op minder calorieën uitkomt dan wanneer je suiker gebruikt zou hebben. Mensen die light producten eten en drinken en toch aan komen doen echt nog iets anders verkeerd. Het is alleen zo gemakkelijk om de schuld niet bij jezelf te leggen. Ik denk dat iedereen die de kilo's daadwerkelijk is kwijtgeraakt het er over eens is dat je eerst moet beginnen met de smoezen aan de kant te zetten voor je kan beginnen met daadwerkelijk afvallen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100