Is vlees nu wel of niet gezond?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Inzake vlees wel of niet gezond. Ons maag- en darmstelsel, onze darmbacterien zijn erop ingesteld om proteinen te consumeren. Immers wij hebben geen vier magen zoals de herbivoor, maar ook niet het typische korte maag- en darm kanaal van een carnivoor. Voor ons lichaam is vlees een goede bron voor vele stoffen. Vegetarisch kan mits je heel goed oplet wat je als alternatief eet. En dan nog kan je lichaam soms de behoefte hebben aan vlees. Vegetariers die een zware operatie hebben ondergaan, krijgen het doktersadvies om (even) weer vlees te eten om het lichaam helpen te herstellen. Dus vlees is gezond maar net zoals alles, eet met mate. Je lichaam hoeft geen half pond gehakt per dag. Inzake de vleesindustrie. Dat is een ander verhaal. In Europa valt het hormoonmisbruik mee (helaas is Belgie een negatieve uitzondering - sorry). Antibiotica is - in mijn optiek - wel een punt van zorg en de Europese Unie is bezig met dit aspect om het verbruik terug te dringen. Vis. Helaas zijn de zware metalen overal terug te vinden en is de zee / oceaan een grote afvalput geworden. Vis bevat ontzettend veel zware metalen en dioxinen. Schandelijk maar de trieste waarheid.

Ligt eraan watvoor vlees varkensvlees is wel slecht voor je omdat dat erg vet is!

met mate wij mensen eten veels te veel vlees hoe lekker het is het beste is 3xper week vlees 2xper week vis 1xper week geen vlees of vis

Op zich is vlees niet ongezond, sterker nog: het bevat veel B-vitaminen en die zijn heel belangrijk voor je gezondheid, o.a. voor de opbouw van botten en huid, zeker voor kinderen, die nog in de groei zijn. Maar tegenwoordig halen we ons vlees uit een supermarkt, en dat vlees komt uit de bio-industrie, is dus massaal geproduceerd en bevat veel hormonen en antibiotica om ziektes en virussen bij die kleinbehuisde dieren, die met honderden in een kleine ruimte opgepropt zitten, te voorkomen. Bij miljoenen worden de dieren in Nederland over de kling gejaagd, ter meerdere eer en glorie van de menselijke vleesconsumptie. Vlees van een scharrelkip is prima, niks mis mee. Vlees van een varken dat zijn hele leven in de modder heeft kunnen rondwoelen, heerlijk. Vlees van een koe die haar eigen kalfje vanaf de geboorte bij zich heeft gehad en lekker in de wei heeft kunnen rondlopen, niks mis mee. Maar gestresst vlees, volgepompt met hormonen en antibiotica, nee, da's niet zo best. Niet voor het dier, niet voor de consumerende mens. Dus maak een keuze: kiloknaller of scharrelvlees. Laatste is iets duurder, maat dan heb je ook wat. Of eet wat meer peulvruchten: bonen, linzen, pinda's. Vis is trouwens ook gezond, haring bijvoorbeeld barst van de B-vitaminen. Visolie, wondermiddel.

Het is bewezen dat vegetariërs langer leven dan vleeseters. Let wel, dit is als deze ervoor zorgdragen dat ze geen tekorten aan voedingstoffen oplopen. Vind je het vegetarisme een te grote stap, eet dan weinig vlees. Men eet tegenwoordig veel te veel vlees; 90 gram per dag is voldoende, maar als je wat willekeurige recepten doorkijkt zie je dat vrijwel alle maaltijden om het vlees draaien. Eet af en toe een vleesvervanger - deze zijn er in talloze varianten en zijn een bron van eiwitten, ijzer en B vitamines, zodat je niks tekort komt. Vergeet niet dat vlees vol zit met cholesterol, vet en ziektekiemen, en meestal ook antibiotica en groeihormonen. Als je gezond wilt doen en toch vlees wilt eten, kies dan voor biologisch vlees, natuurlijker ga je het niet krijgen, of je moet zelf gaan jagen. Is nog een klein beetje diervriendelijk ook, heb je de bio-industrie ook niet meer op je geweten.

Het wordt ongezond als je er te veel van neemt

Niet meer echt gezond. Twee keer per week vlees is meer dan voldoende. Tegenwoordig zo verknald door de mens, gebaseerd op winst, dat je niet wil meewerken aan de slechte levensomstandigheden van de dieren. Het kleine deel bio blijft ver achter bij de vraag. Alle enge ziektes, de ingespoten troep: dat wil je niet meer. Vervangend is prima: bonen, noten.

Vlees is op zich niet ongezond. Onze voorouders leefden daar in belangrijke mate van. Het lijkt er op dat "gezond" vlees schaars is. We weten vaak niet of de dieren antibiotica toegediend hebben gekregen of vervuild of verkeerd veevoer hebben gekregen. En zoals voor alles geldt: overal waar het woordje "te" voorstaat is niet goed. Ik geloof in het principe: eet vlees met mate en koop vooral biologisch verantwoord vlees.

Zoals ook in andere antwoorden staat is het erg belangrijk om met mate vlees te eten. Vlees bevat essentiële bouwstoffen, dus als je besluit te stoppen met vleeseten dan moet je wel je voedingspatroon goed overdenken. Voor wat betreft de risico's van antibiotica: dit probleem is vooral een reëel probleem door het optreden van resistentie in bacteriën op de boerderijen. Daarom mogen boeren niet zo meer het ziekenhuis in maar moeten ze zich melden.. Indirect geeft de gangbare bio-industrie daarom een reëel gezondheidsrisico. Scharrel en biologisch vlees is in die zin echt beter. Peter (okvlees.nl)

Gezondheid is het gezond zijn, het gevoel dat alles in orde is, zowel in lichamelijk, in geestelijk, als in maatschappelijk opzicht. De definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO 1948): Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijk gebreken. Of iemand zich gezond voelt, is een subjectief oordeel. Niet iedereen zal bepaalde lichamelijke of geestelijke condities als gezond of ongezond beschouwen. Je kunt je bij alles afvragen of iets gezond is, maar het is voor een leek zeer moeilijk te beoordelen wanneer iets gezond of ongezond is. Laat je daarvoor leiden door de Voedsel en Waren Autoriteit en instanties als Voedingscentrum en niet door specialisten zoals ik en anderen op GV. We hebben allemaal water nodig en als je het niet binnen krijgt is dat zeer ongezond en ga je dood. Maar als je er te veel van drinkt is dat ook weer ongezond en kun je zelfs vergiftigd worden. Gezond eten betekent met gezond verstand bewuste keuzes maken. Gebruik daarbij de onderstaande belangrijke regels. Eet gevarieerd. Eet niet te veel en beweeg. Gebruik minder verzadigd vet. Eet volop groente, fruit en brood Ga veilig met voedsel om. Als je die regels op vlees toe laat betekent het dat als je zo nu en dan vlees eet (maakt niet uit welk) en een beetje rekening houdt dat het niet te vet is, dan is vlees niet ongezond. Alle andere kretologie is ongefundeerd en slaat nergens op.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100