Waarom maken ze de smaak van vegetarisch vlees, bijna identiek aan echt vlees?

Toegevoegd na 8 minuten:
En dan is de vraag gericht over vegetariërs die deze bijna-aan-echt-vlees identieke 'vlees' kopen.

Tegen vlees-eten zijn, maar wel vlees kopen wat identiek smaakt, vind ik dan weer zo dubbel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Zodat de drempel om het te gebruiken voor niet vegetariers niet te hoog is. Toegevoegd na 47 seconden: Tweede reden is dat in veel recepten vlees gebruikt wordt. Het is dan wel zo leuk als een vleesvervanger er dan ook enigszins naar smaakt.

Het is niet zo, dat fabrikanten van dit soort spullen, proberen om het naar vlees te laten smaken. Hooguit proberen ze om het ergens naar te laten smaken (een jaar of 20 geleden lukte dat nog nauwelijks). Maar wel proberen ze de "bite" een beetje op die van echt vlees te laten lijken, zodat het net zo "weghapt" als vlees. Aan de structuur wordt dus veel aandacht besteed. Als je b.v. kijkt op de site van Valess dan zie je ook dat er wel over vleesvervanger wordt gesproken, maar dat andere associaties met vlees juist worden vermeden. Er staat b.v "het lekkerste stukje zuivel", en er wordt nergens gesproken over de smaak van vlees. Heel verstandig, want zoiets lukt nauwelijks en geeft alleen maar teleurstellende verwachtingen. Valess is best lekker, maar heel anders lekker dan vlees. Hoewel ik nog niet direct zo zie, wat er nou dubbel is aan iets vegetarisch eten dat een beetje naar vlees smaakt, zou het best zo kunnen zijn dat Valess ook denkt dat er veel mensen zijn die liever de link naar vlees niet willen zien.

Ik ben m'n hele leven al vegetarier, en ik koop die spullen nooit : ik vind het absoluut niet lekker. Ik koop sojareepjes, die gemarineerd zijn (als ik te lui ben om het zelf te doen....) , maar nepworsten ed. komen er bij mij echt niet in! Toen het begon met al die vleesvervangers had mijn moeder, die omwille van mijn (vegetarisch-levende) vader vegetarier geworden was , nogal een handje ervan het te willen proberen allemaal : voor haar was koken nog steeds : aardappelen, groenten, en iets erbij - gepaneerde kaasplakken, noten'burgers', - veel werk voor een huisvrouw met baan en tienerkinderen. Maar het bleef bij één keer alles proberen : daarna verscheen het niet meer op tafel, omdat wij het echt niet te eten vonden. Dus voor 'echte' levenslange vegetariers, die nog nooit vlees/kip/vis gegeten hebben, hoeft het allemaal echt niet. Dan liever lekkere falafels, of zo!! Hoedt u voor namaak!

Ik ben zelf al heel lang vegetariër en kan je vertellen dat de vegetarische producten die op vlees lijken (zoals de vega- hamburger, cordon bleu en schnitzel) meestal niet gekocht worden door vegetariërs, maar door vleeseters die willen minderen met vlees en toch de behoefte hebben aan iets wat er op lijkt omdat ze dat gewend zijn. Echte vegetariërs halen hun eiwitten en ijzer onder andere uit peulvruchten, noten, zaden, volkoren-producten en tofu en verlangen echt niet naar iets wat op vlees lijkt. Deze producten worden dus voornamelijk gemaakt voor de vleeseters.

Wij eten heel vaak vleesvervangers omdat wij het naar vinden om dood dier te eten. Wij willen liever geen dood dier op ons bord. De vleesvervangers vinden wij een heel goed alternatief. We kunnen daardoor gewoon een "Hollandse maaltijd" eten van aardappels, groente en in plaats van vlees een vleesvervanger. In tegenstelling tot vroeger zijn er nu erg smakelijke vleesvervangers. Wij vinden vlees erg lekker maar voelen ons er niet goed bij als een dier heeft moeten lijden voor onze smakelijke maaltijd.

personen die "vleesvervangers" eten doen dit meestal niet omdat ze het niet lekker vinden, maar omdat ze het zielig vinden voor de dieren. de reden waarom fabrikanten het identiek willen maken is om zo meer mensen te laten overstappen. de gedachte hierachter is als volgt: waarom vlees eten waarvoor je een dier moet doden als dit product net zo voedzaam is en min of meer het zelfde smaakt? er is alleen een nadeel aal de meeste "vleesvervangers" meestal worden ze gemaakt van soja, om dit te verbouwen voor groene brandstof en voeding worden soms stukken tropisch regenwoud gekapt vanwege de goede voedingsbodem en ruimte gebrek. wat je jezelf af zou moeten vragen voordat je overstapt is of dat het verjagen van exotiesche en bedreigde dieren beter is dan het slachten van gefokte dieren.

Eerst en vooral, vlees hoeft niet vervangen te worden. Wij zijn reeds 30 jaar vegetariër en gebruiken deze 'vleesvervangers' (slecht woord trouwens) zelden. Dat men de smaakt namaakt van vlees, ja dat zal waarschijnlijk uit commercieel winstbejag zijn. Er zijn goede van dergelijke producten maar nog veel meer 'kamelot'. Een oude Belgische vegetariër.

Ten eerste: het is maar een deel van de 'vleesvervangers' die zo gemaakt worden dat het qua smaak en structuur op vlees lijkt. Er zijn ook talloze vegetarische burgers, balletjes, tofuproducten, ed. waarvan de smaak en structuur helemaal niet bedoeld is om op vlees te lijken, maar die gewoon lekker op zichzelf zijn. Antwoord op je echte vraag: Er zijn allerlei mensen die zulke producten graag eten, en daarom wordt door producenten op ingespeeld. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die vanwege bijvoorbeeld ethische redenen en gezondheidsredenen geen of minder vlees willen eten, maar vlees wel erg lekker vinden en die smaak/bite niet graag willen missen. En er zijn mensen die graag vegetarisch of parttime vegetarisch willen eten, maar niet goed weten hoe ze zonder vlees een lekkere maaltijd kunnen maken, en die liever een product willen dat er erg op lijkt en op min of meer dezelfde manier gemaakt wordt, in plaats van nieuwe smaken en bereidingswijzen te moeten gaan uitproberen. Er zijn allerlei redenen waarom mensen geen vlees willen eten, zoals het dierenleed, de negatieve invloed op het milieu, de negatieve invloed op de wereldvoedselvoorziening (vlees is erg inefficiënt, waardoor er veel meer landbouwgrond nodig is dan voor een vegetarisch eetpatroon) en negatieve gezondheidseffecten. Deze gevolgen gelden allemaal niet of in veel kleinere mate voor vleesvervangers die op vlees lijken. Dus door zo'n product te eten heb je wél de voordelen ervan en níet die nadelen. Waarom zou je het dan niet mogen eten? En de meeste mensen die geen vlees eten, doen dat omdat zij tegen de gevolgen van de vleesproductie of -consumptie zijn, niet omdat ze iets tegen het product hebben. Alleen als je geen vlees wil eten omdat je tegen het product bent (omdat je het bijvoorbeeld vies vindt), zou het raar zijn om namaakvlees te gebruiken. En die mensen gebruiken dus ook geen namaakvlees, maar andere vegetarische proteïnebronnen, zoals peulvruchten, noten, zaden, ei, (soja)zuivel, of 'vleesvervangers' die niet op vlees lijken, zoals witte tofu, tempeh, groenteballetjes, falafel, etc. En er zijn natuurlijk veel mensen die vegetarisch of parttime vegetarisch eten en van wie het niet zo nodig hoeft, dat namaken van vlees, maar die er ook geen problemen mee hebben. Zij kunnen natuurlijk van beide soorten producten eten.

Waarom maken ze de smaak van vegetarisch vlees, bijna identiek aan echt vlees? 1. Omdat het lekker is om toch snel zuurkool met spekkies, een gehaktbal of een broodje hamburger te kunnen maken terwijl je dat van echt vlees uit principe niet meer wilt eten. 2. Omdat het mensen, die nu nog vlees eten of niet van gewone tofu en soja houden of weinig tijd hebben om te koken, makkelijker maakt om een vegetarische maaltijd op tafel te zetten. 3. Omdat het de producent ook om de verkoopcijfers gaat; klaarblijkelijk verkoopt een vleesvervanger die naar vlees smaakt goed. Ik ben al zo'n 25 jaar vegetariër en vond vlees vroeger heerlijk. Ik ben gestopt met vlees eten omdat mijn geweten dit niet meer toeliet. Dat de vleesvervanger door het 'vlees uiterlijk' gemakkelijker gekocht wordt door mensen die eens een dagje geen vlees willen eten vind ik alleen maar een pluspunt. Ik eet daarintegen uit principe geen vleesvervangers van de merken Valess en Vivera. Valess: "In een onderzoek van het ministerie van LNV kwam Valess met een uitstoot van 6,2 kg broeikas per kilo product als meest klimaatonvriendelijke vleesvervanger uit de bus." Vivera: "Vivera is afkomstig van Encko, een groot vleesverwerkend bedrijf dat is opgericht door een aantal slagers. Kennelijk is een breed productaanbod in een veranderende markt aanleiding om ook vleesvervangers aan te bieden." Het gaat voor mij dus om het principe er achter en of ik het wel of niet lekker vind. Hoe het er verder uitziet en of het op echt vlees lijkt boeit me niet echt.

Bronnen:
Citaten: De dunne vegetariër" -...

Ik vind het ook lekker als een vleesvervanger naar echt vlees smaakt! Of een neprookworstje naar rookworst. Als het datgene waar de worst van gemaakt is dan ook nog eens gentechvrij is en biologisch zit ik dubbel te genieten. Het is dus niet dat ik vlees niet lekker zou vinden, ik was er ooit dol op, maar ik voelde me er fysiek niet goed bij, werd er zelfs ziek van, en eet nu al 32 jaar alleen vis als vlees en verder vleesvervangers. Ben dus pescotarier (viseter). Tegenwoordig is er gelukkig ruime keuze als vleesvervanger, toen ik ermee begon waren het sojabrokken (ik vond er niets aan) en wat groenteburgers, dat was het dan zo ongeveer. Geen vlees eten hoeft dus helemaal niet te betekenen dat je de smaak niet lekker vindt, en al helemaal niet dat je dan niet lekker zou willen eten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100