bestaan er vegetarische traditionele kerstgerechten?

ik heb de eer op me genomen om het kerstmaal te mogen maken, en ik wil dit graag vegetarisch doen, maar wel echt een kerstmaal. zijn er vegetarische kerstmaaltijden? of maaltijden die gepast zijn in deze situatie? (dus ook enigzins chic)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vegatopia zet elk jaar een aantal vegetarische kerstmenu's op haar website, en heeft daarmee ondertussen een heel mooie verzameling vega kerstmenu's gemaakt. Ze hebben veel verschillende soorten, van uitgebreid tot makkelijk. Bijvoorbeeld hun "Traditioneel vegetarisch kerstmenu" uit 2003: Waterkerssoep *** Champignon-cashewnotenpaté Gratin dauphinois Stoofpeertjes Salade *** Rijke chocoladepudding Klinkt wel chic, toch? Zie bron 1 voor hun kerstarchief. Iets anders "traditioneels" is tofurkey (tofu-turkey), oftewel vegetarische 'kalkoen'. In de Verenigde Staten een geliefd Thanksgiving-recept onder vegetariërs en veganisten, maar aangezien in Nederland kalkoen ook wel als typisch kerstgerecht wordt gezien, is tofurkey bij ons wel een mooi vegetarisch kerstgerecht. Er zijn op internet veel recepten te vinden (helaas wel vooral Engelse), bij bron 2 een voorbeeld.

Bronnen:
http://chefinyou.com/2009/11/tofu-turkey-recipe/
http://www.vegatopia.com/vega/kerst-2011/k...

Niet echt, ik heb onlangs een email gestuurd naar valess met de vraag of het geen goed idee zou zijn om een soort grotere burger te maken die hol is vanbinnen zodat je het kunt vullen zoals je dat normaal bij een kalkoen doet. Echter nooit geen reactie op gehad. Nu ben ik zelf aan het oefenen geweest, zoek een lekkere recept voor een vulling (smaken verschillen) en koop de schnitzels van valess, krab met de zijkant van een vork de panneerlaag weg (ik maak op die manier ook broodje hamburger). Dan een soort lasagna maken van de vulling en de valesschnitzels. Als bijgerecht lekker gevulde tomaat, zoete aardappels, diverse groentes en een zalige gebak als dessert. Kun je ook zelf maken van zoete aardappelen of wortel. Of cheesecake. ohzo lekker. Of een heerlijke ijs coupe met vruchten en slagroom en een vuurwerkdingetje erop. Gewoon een beetje creatief zijn. Je kunt het echt heel feestelijk maken. De schnitzel van valess is een hele goede basis zoals bij vleeseters kip of kalkoen is. Hetzelfde geld voor de roerbakreepjes.

De kerstmaaltijd stamt van de midwinterfeestmaaltijden af. En n eeuw ofzo terug had men in de winter alleen maar wild wat men af kon schieten, of een beest waar men geen eten meer voor had, dus dat de pan maar in ging. Alleen groente klonk de mensen toen niet echt als een feestmaal in de oren, ze moesten het altijd al met knollen en kolen doen. Dus nee ik denk niet dat er traditioneel vegetarische kerstmaaltijden zijn Toegevoegd na 30 minuten: Maar ergens moet een traditie beginnen, dus doe een poging zou ik zeggen;)

Nou, je hebt natuurlijk de engelse Christmas Pudding, helemaal vegetarisch. Moet je in principe maanden van tevoren al beginnen te bereiden maar kan nu ook nog wel.

vegetarisch hoort (nog) niet in de traditionele keuken in Nederland. In India is vegetarisme wel culinaire traditie. als je geen kerststress wil, volg je mijn tip: Zet gewoon wat smakelijks , vegetarisch op tafel. Moet er met kerst iets traditioneels gegeten worden?Wil je dat?

Ik eet al meer dan dertig jaar peen en uien (natuurlijk zonder vlees) met Kerst. Dus voor mij een traditie. Eenvoudig doch voedzaam. En het maakt van het Kerstfeest geen vreetfeest.

maak een lekkere quiche Lorraine met zongedroogde tomaten, stoofpeertjes, scones met cranberrycompote, een zalmslaatje, tonijncreme, een soepje van rode en gele paprika, een lekker uiensoepje als vooraf (alleen dan geen runderbouillon / fond nemen) Ook kun je een antipasti maken, gevulde couchettes / paprika, gevulde druivenbladeren met rijst, couscous, mischien wil je liever Paela? gerookte forel, je kunt met groentes net zo veel als met vlees, als je gewoon durft te combineren

Dit is mijn veggie kerstmenu: Hapje: Miniloempia’s met loempiasaus Toastjes met pesto Gevulde champignons met kruidenkaas uit de oven Voorgerecht: Faux Gras op gekarameliseerd witloof sinaasappelmarmelade, uienkonfijt, bessenconfituur geroosterd rozijnenbrood Tussen: Uiensoep met kaas en broodcroutons Hoofdgerecht: Gegratineerde aardappelen Champignons in portoroomsaus Quiche met geitenkaas, spinazie, wortel en cashewnoot Nagerecht: Tarte Tatin met vanille-ijs en slagroom Als je van een gerecht het recept wil, vraag maar!

Bronnen:
www.fauxgras.be

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100