Hoe hou je met een barbecue het best rekening met vegetariërs ?

Regelmatig organiseer ik een barbecue met vrienden of familie, in deze tijd van het jaar zelfs vrijwel ieder weekend, en in de regel gaat me dat uitstekend af. Ik maak altijd alle vlees, kruiderijen, marinades, sauzen, salades en dergelijke zelf, want ik ben niet zo van de kant-en-klaar (vanwege de smaak EN de financiën).

Dit weekend echter krijg ik twee vegetariërs over de vloer, en flinke eters ook nog. Nu ook ik regelmatig vegetarisch , maar nooit met vleesvervangers-die-op-vlees-moeten-lijken, en eerlijk gezegd lijkt het me ook onmogelijk daar fatsoenlijk smaak aan te geven.

Helaas kom ik niet verder dan wat verschillende lekkere groentespiezen, fruit, champignons, aardappelspiezen en wat notengehakt-burgers (als dat wil op de gril). Salades en bijgerechten is natuurlijk geen probleem. Mijn lievelings-vega-ingredienten echter (kaas, eieren) barbecueen zo lastig....)

Wat kan ik echte vegetariërs (dus ook geen vis-eter) nog meer fatsoenlijk voorschotelen voor op de barbecue, ZONDER dat mijn culinaire reputatie in het geding komt ? (Dus geen tofu, tahoe, quorn, kant-en-klare falafel en ander oneetbaars etc.)

Het liefst zoek ik een beetje originele recepten van vegetariërs zelf.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik was ooit vegetariër, de meest pijnlijke momenten waren de barbecues. Vleesvervangers: veel mensen hebben er echt schrik van maar het is niet altijd smaakloos, taai en oneetbaar. Er zijn heel goede vleesalternatieven te vinden, die ook lekker zijn op de barbecue. Maar wil je echt origineel uitpakken: ik heb een paar goede ideeën. Groentenburgers en dergelijke horen niet thuis op je barbecue. Maar tofu of tempeh, laat deze een nachtje marineren in je koelkast en steek je tofu op een saté. Met een goede marinade zoals mosterd, gember, zoetmiddel (stroop), shoyu, olijfolie, balsemicum azijn, zout, en vers gemalen zwarte peper of (liefst vers) ananassap, vermengd met zoete paprika, zout, balsemicum azijn, zonnebloemolie en gember zal je menig vleeseter jaloers maken! Vul een grote champignon met versgemaakte pesto, steek deze dan in een zilverpapiertje en laten garen op de bbq. Marineer maiskolven een nacht in een mengsel van knoflook, ketjap, limoensap en sesamolie. Regelmatig keren tijdens het marineren. Pak ze met aluminiumfolie in en rooster de maiskolven tot ze lekker gaar zijn (30 min.) Een rode paprika gevuld met rijst die in groentenbouillon gekookt is. Leg 2 minibolletjes mozzarella (of een kwart van een normaal formaat bol), 3 halve cherrytomaatjes en 2 blaadjes basilicum op aluminiumfolie en maak er een paketje van. Leg 5 minuten op de barbecue en eet op met een beetje stokbrood. Koop een bananenblad, leg dit in de vriezer en laat 30 minuten voor de bbq het blad weken in water. Kook intussen rijst en vervang de helft van het kookwater door kokosmelk, voeg wat rode peper en limoenrasp sap toe. Dresseer in de bananenbladen en leg zo 10 minuutjes op de bbq. Stokbrood hoort bij de barbecue, maar pitabrood, wraps en bloemtortilla’s kunnen prima op de barbecue. Vul een pitabroodje met mango, oude kaas en jalapenopepers of Spaanse peper, of met rode paprika, courgette en zachte geitenkaas. Laat 7 minuten op de barbecue liggen. Of meng komkommer en feta met een beetje yoghurt, bieslook en peper. Grill pitabroodjes op de barbecue en vul ze nadien met de komkommersalade. Vooral de typische smaak van de groenten behouden is belangrijk, je moet deze proberen versterken! Op die manier kan je echte smaakbommetjes op de barbecue klaarmaken. Vooral pakketjes van groentes & kaas die lekker bij elkaar passen zijn populair. Ook een groentensaté kan heel lekker zijn. Ik hoop dat je een succesvolle bbq geeft! Groeten, JJanom

Bronnen:
http://vegetarian.about.com/od/cookingtips...
http://www.animalfreedom.org/paginas/infor...
http://www.vegatopia.com/vega/koken/techni...
http://www.vegetarisme.be/index.php?option...

Gelukkig zijn er op internet verschillende sites met recepten voor vegetarische barbecue's. http://bbq-recepten.nl/recepten/vegetarische-recepten http://www.animalfreedom.org/paginas/informatie/barbecuerecepten.html Daarnaast is een vegetarische vriendin van mij nogal gek op onderstaand recept: Honingbananen op de bbq Ingrediënten voor 4 personen * 4 stevige, niet al te rijpe bananen * 10 a 15 gram boter gesmolten * 2 eetlepels vloeibare honing * 1 eetlepel rum * 0,5 eetlepel citroensap * 4 stukken aluminiumfolie om bananen in te verpakken * eventueel wat amandelschaafsel, geroosterd * eventueel slagroom, stijfgeklopt Bereiding: Bananen pellen en in de lengte halveren. Op elk stuk aluminiumfolie 2 halve bananen naast elkaar leggen. In een kom mengen: boter, honing , rum en citroensap. Dit mengsel over de bananen gieten. Aluminiumfolie als pakketjes heel goed dichtvouwen. Op de bbq voor 15 a 20 minuten of tot de bananen zacht zijn. In folie serveren en eventueel amandelschaafsel en slagroom apart bijgeven.

Pita broodjes met currie van de barbecue 2 lepels gehakte koriander 2 lepels peterselie 1 theelepel gehakte knoflook 150 g verse roomkaas 4 pitabroodjes 2 theelepels milde currypasta Patak's 3 lepels olie Meng 2 lepels gehakte koriander en 2 lepels peterselie met 1 theel. gehakte knoflook door 150 g verse roomkaas en vul 4 pitabroodjes. Roer 2 theel. milde currypasta (Patak's) met 3 lepels olie en bestrijk de broodjes ermee. Barbecue ca.4 minuten en keer halverwege. Als dessert, misschien is dit wel origineel Neem een camembert in een spanen doosje, verwijder zilverfolie en leg de camembert terug in het doosje, leg dit in de hete as tot het doosje zwart verbrand is. Haal de camembert eruit, maak een gaatje in de korst en giet de kaas over een stukje stokbrood, glaasje port erbij!! Heb je toch lekker kaas van de bbq! Succes en smakelijk

Een kaasburger (kaas, brood, gekookte aardappel, kruiden, eventueel noten) is zeker mogelijk. Wel moet je dan van die aluminium bakjes aanschaffen of de burgers op een vel aluminiumfolie leggen, zodat de eventueel lekkende kaas niet in de barbecue druipt. Ook gepofte aardappels (aluminiumfolie eromheen en dan op de barbecue) met allerhanden vullingen (ook zeker een kaasvulling) gaan goed op de barbecue. Ei op de barbecue wordt ook voor mij lastig. Maar gevulde eieren als bijgerecht kan natuurlijk weer wel.

Heb je alleen een bbq of ook een grilplaat/bakplaat op het vuur? Voor grilplaten heb ik nog wel iets wat ik zelf lekker vind en bij dit soort gelegenheden maak. (lacto vegetarisch recept) Recept van (mijn) oma: Een ui gedroogd witbrood, gemalen tot broodkruim/paneermeel. Kan indien nodig geforceerd gedroogd worden in een hetelucht oven bij maximaal 100 graden. Een pittige vrij oude kaas. Liefst een belegen boeren of oud belegen. een paar eieren. Hoeveelheid geraspte kaas en broodkruim in volume ongeveer gelijk. Erg nauw luistert dat niet. Meng het gemalen brood, geraspte kaas en de fijn gesneden uit door elkaar. Doe er zoveel eieren doorheen dat het mengsel goed aan elkaar blijft plakken. Maak er een "deeg" bol van en snij die in plakken. Deze kunnen nu gewoon op een ingevette grilplaat net zo gebakken worden als de anderen hun vlees bakken. Als er wat meer ei in zit zijn de plakken zacht en kleverig, aanbakken kun je dan nog tegen gaan door die plakken apart door een restje van het broodkruim te paneren. Variaties: Bv ook wat kruiden / peterselie mee mengen in het bovengenoemde mengsel. Jonge kaas is zacht en smelt veel meer, als je die gebruikt zullen deze kaasschnitzels nogal plakken aan de bakplaat en mogelijk ook uitlopen. Dit recept is dus voor een rooster minder geschikt. Je kan ze wel voorbakken (in olie) en dan 's avonds op het rooster afbakken.

Tomaat met feta op de barbecue doet het bij ons altijd erg goed! Recepten kan je zo van het internet plukken

je moet anders eens naar een winkel of slager gaan een dat vegetarisch probleem uitlegen ze zouden je vast bedrijpen of je kunt een vegaburger op de barbecue doen ook altijd lekker

Pikante rode-bonenkofta's met chutney Je kunt ze serveren met naanbrood of tortilla's. uitgelekt blik rode kidneybonen, 400 g 1 tl garam masala 1/2 tl gemalen koriander 1/2 tl gemalen komijnzaad 1/2 ui teen knoflook 1/2 groene Spaanse peper 2 el olijfolie zout en versgemalen peper voor de mango-kokoschutney: 1 groene Spaanse peper 2 el ongezoete, gedroogde kokos 4 el gehakte verse koriander stukje verse gember van 3,5 cm teen knoflook 1 el vers limoensap kleine rijpe mango platte peterselie voor de garnering 1. Doe de bonen in een schaal samen met de garam masala, koriander en komijn, Hak de uit en de knoflook fijn. 2. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de ui, knoflook en Spaanse peper 3 min. tot de ui zacht is. Voeg dit toe aan de bonen, doe er royaal peper en zout bij en prak de ingrediënten flink door elkaar. Vorm van dit mengsel 16 kleine balletjes en prik die aan houten spiesen. 3. Maak de chutney: ontdoe de Spaanse peper van de zaadlijsten en hak hem grof, doe in de blender en voeg kokos, koriander, gember, knoflook en limoensap toe. Klop de ingrediënten tot een glad geheel en voeg zout naar smaak toe. 4. Schil de mango. Snij het vruchtvlees weg rond de pit, Snij het in kleine blokjes en doe die in een schaal. Schenk het kokosmengsel over de mango en meng het goed door. 5. Leg de spiesen op de hete barbecue en laat ze 6 tot 8 minuten roosteren. Keer ze regelmatig. Dien meteen op, gegarneerd met de platte peterselie en daarbij de mango-kokoschutney. Toegevoegd na 9 minuten: Ook kebabs van stukken maiskolf met broccoli, rode ui, gemarineerd in een mengsel van teriyakisaus, sesamolie, citroensap, knoflook, zout en peper zijn erg lekker. Moeten ongeveer een kwartier roosteren. Of kebabs van kerstomaatjes, artisjokharten, gele paprika en knoflooktenen (eventueel sjalotjes), bestreken met een mengsel van olijfolie, balsamicoazijn en peper en zout.

Bronnen:
Heerlijk vegetarisch barbecuen van Mary Gwynn

Portobello burgers gegrild op de barbecue: Ingrediënten: * 2 eetl Dijon mosterd, * 1 eetl Balsamico azijn, * 2 grote portobello champignons, * 2 dikke plakken vleestomaat, * 2 rode uienringen, * zout & versgemalen peper, * 2 ciabatta broodjes,geroosterd op de barbecue, * 2 handjesvol rucola. Meng de mosterd en de azijn goed door elkaar,borstel de helft op de portobello's en breng deze op smaak met peper & zout. Gril ze op de BBQ 2-3 min. aan elke kant. Verdeel de rest van het azijn-mosterdmengsel over de ciabatta's,beleg met de tomaat,portobello,rode ui en de rucola. Halloumi & champignonprikkers Ingrediënten: * 250 g halloumi in niet te kleine blokjes (ongeveer dezelfde grootte als de champignons), * 250 g champignons, * 12 satéprikkers (leg ze een poosje in water zodat ze niet verbranden), * 12 takken verse rozemarijn van de naaldjes ontdaan, * olijfolie, * versgemalen zwarte peper, * 2 limoenen, * klein bosje verse bladpeterselie,grof gehakt. Hou een satéprikker en een rozemarijntak bij elkaar en schuif er als eerste een blokje halloumi aan zodat de boel bij elkaar blijft,gevolgd door een champignon,ga zo door tot alles op is.Bestrooi de prikkers met versgemalen zwarte peper en druppel er olijfolie over,laat even intrekken. Rasp de schil van de (goed schoongeboende) limoen,halveer ze en mix de schil met de grof gehakte bladpeterselie en een kneepje limoensap.Zet opzij tot gebruik. Rooster de halloumi-champignonprikkers op de BBQ gedurende 5-8 min,draai ze 2-3 keer om.Rooster tegelijkertijd de limoenhelften,snijvlak naar beneden. Serveer de limoen naast de halloumiprikkers,is heerlijk om het sap erover uit te knijpen,samen met het peterselie-limoenraspmengsel.

gewoon vleesvervangers kopen en die marineren net zoals bij vlees. er is makkelijk smaak aan te geven hoor ben nu al 3 jaar vegetarisch en mis vlees echt niet omdat (goed gemarineerde) vleesvervangers evengoed als vlees snaken vind ik. Toegevoegd na 5 uur: ps: de meeste vegetariers die ik ken vinden vleesvervangers veel lekkerder dan die groentehapjes

Je kunt BBQ-pakketten bestellen op www.veggiedeli.nl en wat luxere pakketten hebben ze op www.vegetarischeslager.nl. Je kunt ook zelf notenzadenburgertjes maken, vb met balsamicoazijn en knoflook erin. Daarvoor heb je wel een foodprocessor nodig. Doe vb een kop lijnzaad of zonnebloempitten met een kop walnoten, een teen knoflook, shoarmakruiden en 4 eetlepels kokosolie en een paar eetlepels balsamicoazijn in een foodproccessor en er ontstaat vanzelf een deeg waar je burgertjes van kunt maken. Toegevoegd na 1 minuut: ps. Gemarineerd portobella's zijn ook heerlijk op de BBQ en zien er erg culinair uit.

Als het vegetariers zijn die zelf ook weleens een BBQ geven en dan vlees serveren, moet je rekening met ze houden. Als zij zelf bij hun BBQ nooit vlees serveren vind ik dat je ze in dit geval niet tegemoet moet komen, zij doen het ook niet met jou.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100