Waarom krijg je in een restaurant in een groot glas zo weinig wijn ingeschonken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een groot glas is niet alleen goed om het bouquet beter te ruiken, maar ook om de wijn beter te proeven. Er kan meer zuurstof de wijn bereiken, en daardoor komt de smaak nog beter tot z'n recht. Wijnliefhebbers wisten eeuwen geleden dus al heel goed wat ze deden, zo blijkt. Rond 1500 dronk men wijn namelijk al uit een zogeheten roemer: een glas met een bolle kelk. Een andere manier om de wijn met zuurstof in contact te laten komen, is deze eerst decanteren.

Toegevoegd op 19 augustus 2018 15:09: bron
Bronnen:
https://www.trouw.nl/home/het-maakt-wel-de...

Eigenlijk moe je de vraag omdraaien; waarom wordt er een veel groter glas gebruikt dan nodig is voor de hoeveelheid wijn? Grote glazen die een beetje taps toelopen houden de geur van de wijn beter vast, waardoor je de wijn beter ruikt -en proeven is voor een deel ook ruiken. Of dit echt uitmaakt kun je lang over praten, maar veel wijnkenners geloven het - en dat is reden genoeg om het te doen.

Omdat de inhoud in overeenstemming moet zijn met het alcoholpercentage.Een groot glas met veel wijn zou dus meer alcohol bevatten als b.v. een pils of een borreltje. Zo is het voor iedereen duidelijk,hoe hoger het percentage alcohol hoe minder volume je krijgt en alle verschillende dranken bevatten,in verhouding,min of meer precies evenveel alcohol.Uitzonderingen zoals de bierpul buiten beschouwing gelaten.

Dit ligt aan het volume in het glas. Wijn zal altijd tot de bolling of eerste rand worden geschonken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100