Heel bekend probleem, voor mij.
Het beste werkt het, als je het al aankondigt, als de plannen gemaakt worden, en niet pas als de rekening al op tafel ligt...
Ik ben ook vegetarisch, en geen voorgerecht/toetjesmens.
Ik zeg al bij voorbaat, dat ik graag wil, dat ieder voor zich betaalt, om die reden, en als ze zich eraan storen, dat ik dan gewoon niet mee ga, even goede vrienden...
En dan moet het ook aan de ober verteld worden vóór de eerste bestelling wordt gedaan, zodat hij de rekening al bij voorbaat kan splitsen. Dat is bijna niet meer te doen om dat achteraf uit te splitsen, met de geautomatiseerde kassa's van tegenwoordig.
Achteraf een menukaart vragen, en allemaal op een blaadje uitrekenen wie wat gehad heeft, en dan neerleggen wat jij gegeten/gedronken hebt, werkt vaak niet geweldig : op raadselachtige wijze heeft iedereen altijd naar boven afgerond, en fooi neergelegd, en tóch is er weer zo'n €7,- te weinig...
Gewoon vantevoren doen dus.
Even wat gemopper over je heen laten gaan over 'ongezelligheid' en 'moeilijk doen', en dan overgaan tot het gezéllige deel van de avond....