Hoor je in een (duur) restaurant wel of niet de garnering op te eten?

Ik heb altijd geleerd dat het niet netjes is als je bij anderen je bord niet leeg eet, maar geldt dat ook voor garnering die je in een restaurant krijgt? Ik hou enorm van groente, sla en salade, dus ik eet altijd alles lekker op (tenminste, bij een goed restaurant. Uitgedroogde en verlepte sla eet ik ook niet).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In een goed restaurant - in een ECHT goed restaurant, HOORT de garnering eetbaar te zijn, is onderdeel van de maaltijd en kun je dus prima opeten. In sommige mindere restaurants slaat de garnering als een tang op een varken, smaakt die helemaal niet bij het gerecht en ligt-ie gewoon als slingers en vlaggetjes op het bord. Die mag je gerust laten staan. Wat je er mee doet hangt dus sterk af van het restaurant en de kwaliteit van het totale eten. Is die superieur, dan doe je jezelf tekort als je de garnering laat liggen. Is die inferieur, dan doe je jezelf tekort als je het opeet. Ik ben zelfs ooit, vroege jaren 80, ooit in een (goedkoop) chinees restaurant geweest waar ze de meest schitterende decoraties op de borden hadden uit wortel en komkommer enzo gesneden. Ze smaakten prima, maar dat werd me duidelijk niet in dank afgenomen : de bedoeling was afspoelen en hergebruiken. In dat restaurant kom ik dus echt NOOOOOOIT meer.....

De garnering is eigenlijk bedoeld als versiering, dus helemaal comme il faut is het niet.

jij bent de gast die betaalt, dus jij bepaalt gewoon wat je opeet. de garnering is eetbaar, en er is niets mee mis als je opeet wat je lekker vindt.

Ga er maar van uit dat garnering ook gewoon gegeten kan worden, immers het is gewoon eten alleen wordt ook gebruikt om het gerecht mooi te presenteren, je hoeft het niet op te eten maar dit mag wel, jij bent immers de gast!

Het fijne van eten in een goed restaurant is dat het niet uitmaakt. Want jij bent de klant. Jij betaalt. Je hebt grote eters en kleine eters. En mensen die wel van sla houden en die niet van sla houden. Je mag ook gerust de helft van je eten laten staan. Eet wat je lekker vind en tot je genoeg hebt. Mag je allemaal zelf weten.

Garnering kun je als je het lekker vindt gewoon op eten. daar is niets mis mee.

Bij een 'duur' restaurant zal de garnering ook onderdeel van het gerecht zijn, en dus bedoeld om op te eten. Vaak bij goedkopere restaurants heeft de garnering niets met het gerecht te maken, maar puur bedoeld ter versiering (opvulling) van het bord. Je mag het opeten maar zoals je zelf ook aangeeft is dat vaak verlepte sla op uitgedroogde komkommerschijfjes..

Als het in een vaas of bloempot zit beter niet doen.

In een duur restaurant mag je er van uit gaan dat alles op je bord eetbaar is. Maar je 'hoort' niets op te eten wat je niet lust of waar je geen zin in hebt. Niemand kan je daartoe verplichten. Ik proef altijd alles, zelfs als ik het niet ken. Vind ik het lekker eet ik het op, en anders laat ik het liggen. Niemand die daar al raar van heeft opgekeken.

Garnering moet er niet alleen mooi uit zien maar het moet ook iets van smaak toevoegen aan het specifieke gerecht. Het zit hem in het "iets". Je "hoort" dus "iets" van de garnering op te eten als het onderdeel vormt van de smaakbeleving en ook bedoeld is als onderdeel van de beleving.

Ach, wat is "horen"". Meestal is de garnering als garnering, dus als sier bedoeld. Maar het ziet er vaak zo lekker uit, dat ik het gewoon opeet. Ben ik nu met mensen die dit uit principe laten liggen, dan zeg ik: het is garnering, maar ik vind het lekker, dus eet ik het op. Bovendien, we mogen toch geen voedsel meer weggooien? Doe maar gewoon waar je zin in hebt, niet smakken en met open mond eten, want daar hebben andere mensen last van.

In Cyprus hebben ze een goede redenatie: Als er nog wat op je bord ligt heb je genoeg gegeten en wordt dat gezien als compliment, als alles op is heb je nog honger! :)

#ieh# zooi die verlept is?! volgens mij nemen ze het in de keuken dan niet zo nauw, bah bah!! juist in een duur en/of goed restaurant is het heel goed eetbaar (niet droog, niet onrijp, niet overrijp etc) en dat is natuurlijk niet voor niets. als jij het op wil eten dan eet je het op, als je het wil gebruiken om er iets onder te moffelen wat je niet lekker vindt doe je dat, als je het lekkerste eruit pikt laat je het andere liggen, en als je niet weet wat het is proef je ervan. it's yours, en daar(om) betaal je (er) ook voor. dus: eet smakelijk ;-)

Absoluut opeten. In een 'goedkoper' restaurant wordt het gebruikt als versiering maar in een duurder restaurant is het onderdeel van het gerecht dus ook van de totale smaakbeleving.

In de keuken geldt: er mag nooit iets bij de gasten op bord wat niet eetbaar is, kortom jij betaalt voor je eten, dus als jij het stukje tomaat/komkommer of wat voor garnering dan ook op wilt eten moet je dat zelf weten... En of het netjes is moet je zelf weten als ik de borden van de gasten zie terug komen in de keuken en ze zijn leeg, dan weet ik dat ik mn werk goed gedaan heb, en dat die gasten weer terug komen...

Lekker opeten. Er zal niemand zijn die er op let of er een opmerking over zal maken. Je kunt het beter zo zien dat mensen die de garnering niet opeten eigenlijk zelf niet weten hoe het hoort,want het hoort bij het gerecht en is bedoeld om op te eten.

Nee hoor, je "hoort" dit niet te doen. Soms is het zelfs niet de bedoeling. Ik heb eens een haan opgegeten die kunstig gesneden was uit een grote wortel, en dit in een duur Chinees restaurant. Toen was die kelner toch een beetje boos en zei dat het versiering was (bedacht me toen : oh my god, wie weet op hoeveel schotels dit al gestaan heeft en hoeveel mensen die al hebben aangeraakt). Mijn vriend heeft ooit de bananenbladeren opgegeten van "vis bereid in bananenbladeren" in een goed Afrikaans restaurant. Was ongelofelijk taai maar hij wilde niet onbeleefd zijn. Maar nadien bleek het ook niet echt de bedoeling om dit te consumeren en heeft hij er behoorlijk diarree van gehad. Maar om specifiek op je vraag in te gaan : "je hoort alles op te eten" is - vergeef me- een wat archaïsche opvatting. Tegenwoordig geldt het in de meeste kringen niet meer als onbeleefd als je wat laat liggen op je bord. En dat is maar best ook : je hoeft je toch geen indigestie te eten? Natuurlijk kan je veel voorkomen door niet zoveel op te scheppen, maar sommige mensen laden je bord overvol en dan ben je echt niet verplicht om dat te verorberen. Zeker niet in een restaurant... daar betaal je voor wat je eet Wat je er nadien mee doet is jouw zaak : opeten of laten liggen. Een bezorgde kelner kan je - als je niet alles hebt opgegeten - wel eens vragen of het misschien niet naar wens was. Maar dat doet hij enkel om de kwaliteit van het restaurant te checken en eventuele klachten te kunnen overmaken aan de kok. Maar je "hoort" dus niets in een gelegenheid waar je voor je eten betaalt, eet op wat je wil en laat liggen wat je wil. Geen probleem...!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100