Mc Donalds hamburgers (en ook Burger King en de rest) zijn soms best lauw. Mag dat zomaar van de voedsel en waren autoriteit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik weet dat een hamurger na bereiding maar een aantal minuten op voorraat mag liggen. Daarna moet hij worden weggegooid. Dit gebeurt niet altijd en dan is hij al een stuk afgekoeld en minder lekker. Wanneer je dus een lauwe hamburger krijgt moet je terug gaan en een nieuwe vragen, Want dat hoort niet en mag ook niet van de VWA.

Lauwe hamburgers zijn vies en dat komt maar al te vaak voor. Bacteriologisch is dat echter geen probleem als ze binnen een uur na bereiding worden gegeten.

Als ze in beginsel maar goed zijn verhit. Als het goed is, gebeurt dat ook. Maar omdat hamburgers een grote aftrek hebben, worden ze niet pas klaargemaakt bij bestelling, maar gebeurt dat van tevoren en vervolgens in een warme vitrine gelegd. Tegen de tijd dat ze op het blad liggen van de klant, is de hitte er van af.

De eis voor voedsel is niet of het heet is of lauw. De eis ligt er dat het geen schadelijke stoffen of organismen mag bevatten. En daar voldoet het aan. Ik hoef geen lauwe hamburger, ik hoef eigenlijk helemaal niets van de fastfood ketens. Maar dat is een kwestie van smaak. Als je lauwe koffie krijgt geserveerd, is het ook niet lekker. Maar net zo min ongezond.

Warm voedsel hoort eigenlijk minimaal 60 graden te zijn volgens de warenwet, lager is strafbaar!

Zelf werk ik in een horecagelegenheid (vooruit: in een grote pizzaketen, officieel detailhandel), daar weet ik dat, voor ons in ieder geval, een product een minimale temperatuur van 75 graden Celsius moet hebben als het uit de oven komt. Ik ben er alleen niet mee bekend wat de minimale verkooptemperatuur mag zijn van een opgewarmd/gebakken product, volgens mij verschilt dit per sector. De meeste bacteriën en micro-organismen gaan dood bij een temperatuur tussen de 60 en 80 graden Celsius, als de temperatuur daaronder komt beginnen de bacteriën en micro-organismen zich weer te vermenigvuldigen. Sommige bacteriën en micro-organismen gaan pas bij een temperatuur van boven de 90 graden Celsius dood. Helaas kan ik op internet niet zo snel iets vinden over de minimale verkooptemperatuur van een warm product. Ik weet wel dat er binnen hamburgerketens en bijvoorbeeld bij LaPlace interne regels gelden voor temperaturen, maar dat kan ik zo snel allemaal niet vinden. In de bron heb ik het HACCP handboek gekopieerd, misschien moet je eens de tijd nemen om dat door te spitten ;-), anders moet je de VWA bellen!

Bronnen:
http://books.google.nl/books?id=uPJxeeoYC3...

Er zijn geen wetten, die door de voedsel- en warenautoriteit worden gebruikt, over de minimale temperatuur van voedsel bij opdienen. Als je koud eten niet lekker vindt, zou ik er wat van zeggen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100