Mijn pruimenjam is mislukt. Wat heb ik verkeerd gedaan?

Ik heb 2 kilo Reine Victoria vruchtvlees in de keukenmachine gepureerd. Daarna 20 minuten gekookt met 1,5 kg kristalsuiker en 25 ml citroensap. Tot slot er 17 gewelde gelatineblaadjes door geroerd en in potjes gestort.

Resultaat: Pruimensap! Na 24 uur is het iets dikker, maar het lijkt nog lang niet op jam. Wie weet wat ik verkeerd heb gedaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens mij moet je de pruimen helemaal niet pureren, dan wordt het nooit dikke jam. Gewoon in stukken snijden en koken, door het roeren gaat het voldoende kapot. Maar als je hebt gepureerd, zijn de celwanden al helemaal kapot geslagen.

heb je tijdens het koken wel geroerd? anders kan alleen de bovenstelaag zijn "damp" goed kwijt...

de kristalsuiker vervangen voor inmaak suiker ik weet even de naam niet maar er is een speciale suiker voor jam te maken

Ik denk dat de gelantine blaadjes er niet in hadden gemoeten. Ik heb op veel recepten gezocht en allemaal zonder de g. blaadjes uitgekomen. Jam maken is heel eenvoudig! -Je gebruikt geleisuiker of gewone suiker -het fruit schoonmaken -dan bv 1 kg fruit mengen met 1 kg (gelei-)suiker(half/half) -aan de kook brengen -even door laten koken tot het stroperig is -dan zo heet mogelijk in schone potten doen(lege uitgekookte of goed schoongemaakte groente/broodbeleg/babyhapjes oid potten) -afsluiten en 5 min op z'n kop zetten -en dan na afkoeling lekker opeten! Toegevoegd na 1 minuut: gelantine=gelatine Toegevoegd na 28 minuten: Was de houdbaarheidsdatum van de blaadjes nog wel goed?

Bronnen:
http://www.omaweetraad.com/forum/viewtopic...

Mijn moeder maakt vaak zelf jam , en haar standaard recept is ...half vruchten half suiker. Ik bedoel bijv. een kilo aardbeien ( afwassen en in de pan doen ) en een kilo suiker erbij , heel iets water erbij en ongeveer een 10 minuten laten koken . Dan in afgewassen potjes gieten , dichtdraaien, en onderste wegzetten. de eerste eer maakte ik ook de fout , door te denken dat het in de pan dik zou worden ..maar na anderhalf uur roeren had ik nog steeds dunne vlierbessendrap ...toch maar even mijn moeder gebeld, en samen met haar het hele proces opnieuw gedaan. Succes

Het kan zijn dat het mengsel niet heet genoeg was toen je de gelatine toevoegde. Verder is het aan te bevelen om geleisuiker te gebruiken. Overigens bestaat Reine Victoria niet. Het zijn Reine Cloude pruimen, of Victoria.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100