Wat is de geurstof in koriander?

Wat is deze stof die de wereld in tweeen splitst,namelijk zij die ervan houden, en zij die het verschrikkelijk vinden stinken,waarvan ik er een ben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gedroogde koriander (ketoembar): jammie. Verse koriander: alsof ik ineen stuk zeep bijt. Wikipedia zegt: "De bladeren hebben voor sommige mensen een lichte zeepsmaak, voor anderen lijkt de smaak op die van peterselie, maar met meer citroeninvloeden. Koriander kan echter ook als afstotend ervaren worden, en het eten zelfs in zeer kleine hoeveelheden volslagen verpesten. Hoe dat komt is vooralsnog niet bekend, maar het vermoeden bestaat dat er een genetische component is die hierbij een rol speelt.", maar zonder bronvermelding. Het gaat in elk geval om stofjes waarvan nog niet helemaal duidelijk is welke het zijn (en ook niet waarom er nou zo'n enorm verschil is tussen de lovers en de haters).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koriander
http://www.nytimes.com/2010/04/14/dining/1...

Dat is een etherische olie, bestaande uitvooral Linalool en Limoneen (structuurformulie : C10 H16). Inhoudstoffen van Coriandrum: ■ Etherische olie tot 2,5 % met vooral linalool tot 70% en verder andere monoterpenen zoals beta-pineen, limoneen ea ■ Vette olie tot 20% met specifiek 3-ketoacyl-ACP synthase ■ Cumarineglycosiden met psoraleen en imperatorine ■ Suikers 20% ■ Proteinen tot 17% Toegevoegd na 8 minuten: De etherische olie zit vooral in de zaden, zoals in onderstaande tabbellen is af te lezen. In de plant zelf zijn het vooral aldehyden. Toegevoegd na 9 minuten: Kortom, het is een heel complex aan stoffen.

Bronnen:
http://home.concepts.nl/~patron/pdf/koriander.pdf
http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschied...

Verse koriander smaakt zepig, en als de plant bloeit ruik je die typische geur al als je er langs loopt. Dit vinden veel mensen veel niet lekker en veel te overheersend. Deze smaak is veel minder in het zaad aanwezig, en dat is de smaak die de meeste mensen juist wel lekker vinden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100