Welk hoofd gerecht is typisch Oostenrijks?

Weet jij het antwoord?

/2500

knodl Kaisersmarln

Wienersnitzel!

snitzel Toegevoegd na 1 minuut: Tafelspitz

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Schnitzel

In de veelzijdige Oostenrijkse keuken vind je vandaag de dag nog steeds invloeden van de oude monarchie. Vooral Wenen was toen een culinaire smeltkroes: de zogenaamde “Zuagrasten” (inwoners uit Hongarije, Bohemen, Slowakije, Karpatenrusland, Bukowina, Polen, Kroatië, Triest, Dalmatië) brachten de kookrecepten van hun geboortestreek mee naar de hoofdstad. De beste gerechten werden opgenomen in de Oostenrijkse keuken zelf. Maar misschien echt Oostenrijks is het Wiener backhuhn, dit is een hele of halve gepaneerde haan, die in de frituur gaargemaakt word en lekker krokant op tafel komt.

Strudël

Een hakse. Ik weet niet of het juist geschreven is, men spreekt het wel zo uit. Dat is een stuk bovenpoot van een varken, wat niet is gebraden, maar gekookt. En daarbij drinkt men een groot glas ( halve liter ) bier. brrrrrrrrr

Een strüdel en Wienersnitzel natuurlijk ;)

Wereldberoemd geworden is de' Sachertorte'. Een chocoladetaart met abrikozenmarmelade en bedekt met een dikke laag chocoladeglazuur. Wienerschnitzel; een gepaneerde kalfsschnitzel. Elke andere schnitzel die gepaneerd wordt heet dan ook 'Schnitzel Wiener Art'. Met jachtsaus en champignons wordt het een Jägerschnitzel en met paprika gekruid en zigeunersaus wordt het een Zigeunerschnitzel. Oostenrijk is nauw verweven met Hongarije vandaar dat de 'aardappelgoulash 'en de 'Salzburger goulash' ook heel bekend zijn. 'Salzburger Nockerln' is ook een machtig dessert en heel bekend. Het zijn bollen soufflee dik met poedersuiker bestrooid. 'Tafelspitz met apfelkren' is een stuk gekookt geurig rundvlees en hier hoort apfelkren bij, een soort appelcompote met geraspte mierikswortel, zout en citroensap. 'Kaiserschmarrn mit Zwetschkenröster' is een soort kapotgetrokken pannekoek met pruimencompote. Het 'Wiener Backhendl' is ook wereldberoemd, het is gefrituurde kip. Spätzle is net als Knödel een bijgerecht zoals wij aardappels erbij nemen. Spätzle wordt meestal op een speciale rasp uit deeg geschaaft en in licht gezouten water gekookt, het heeft iets weg van pasta. Knödel zijn deegballen die meestal gevuld met Semmel (broodblokjes) of vlees/spek in soep mee gekookt worden of in licht gezouten water. De Tiroler nusstorte en de Linzertorte zijn ook welbekend en de Wiener melange is een beroemde koffiebereiding. De Wiener Würstchen ook niet te vergeten. Als lekkernijen zijn er nog; de Mozart kugeln, de vanillekipferl,de Wiener nussbusserl, de Apfelstrudel,de Marillenknödel en de Gugelhupf.

knoedels en goulash

Sauerkraut mit Knödel und Wurst.

tiroler krustl (geen idee hoe je het schrijft) het is overheerlijk spekjes bakken, aardappelen in plakjes erbij wanneer dit bijna gaar is courgette blokjes erbij, verse knoflook, ui, peper erbij en nog ff afbakken. wil je het helemaal afmaken dan nog ei eroverheen, dan word het soort van aardappelkoek echt superlekker.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100