Wat zijn olifantsbonen en waar kan ik die halen?

Oke, in kader van eerder gevraagd Potjie Kos recept, heb ik van de culinair correspondent van de Telegraaf voor elkaar gekregen dat hij het recept voor Potjie Kos vorige week in de Telegraaf plaatste.
Hij had het recept van een culinair adviseur uit Amsterdam. Deze heb ik weten te traceren en ik heb hem gevraagd welke bonen hierin verwerkt zouden moeten worden.
Het antwoord: Olifantsbonen (tja, hoe zuid-afrikaans wil ik het hebben).
Heeft één van jullie een idee wat olifantsbonen zijn, hoe ze eruit zien en waar ik ze kan halen?
(Ik ben al bij de Makro geweest en nadat ze uitgelachen waren hebben ze me helpen zoeken, hebben ze andere collega's gebeld die ook al dachten dat ik een grapje maakte...)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Olifantsbonen, ook wel genoemd Limabonen zijn grote bonen, oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Ze werden daar al gegeten door de Inca's. Het meest bekend hier is de witte variant maar ze kunnen ook allerlei andere kleuren hebben Ze hebben een hoog gehalte aan zetmeel en ze bevatten ijzer, zink en eiwitten. In Nederland voornamelijk gedroogd verkrijgbaar maar ook wel vers en in pot. Volgens de bron zijn ze verkrijgbaar bij de Konmar 500 gr gedroogde gigantes (olifantsbonen) verkrijgbaar bij de Konmar

Bronnen:
http://www.aridjis.com/Recepten/Groenten.htm

Zijn dat niet gewoon limabonen? Dat zijn namelijk de grootste bonen die er zijn. Je kunt ook de spaanse bonen gebruiken, deze zijn ook groot en verkrijgbaar bij A.H. Ik maak daar 's zomers altijd een salade van.

't zijn koffiebonen! Maar waar je ze kan halen durf ik niet te zeggen. Hoe verschillend de bonen van de diverse koffiesoorten van de hele wereld ook zijn of het nu gaat om arabica-of robustabonen, ze zijn allemaal van ongeveer gelijke grootte. De uitzondering op de regel is echter de olifantsboon, die ruim een derde grooter is dan de normale koffiebonen. De officiele naam is Maragogype, afgeleid van het gewest Maragopjipe in Bahia, Brazilie. Waar de boon voor het eerst werd gedetermineerd in 1870. Van deze arabicahybride werd al snel commercieel gebruik gemaakt. In 1883 kwam een exemplaar terecht in Kew Gardes in Groot Britannie, waar de plant goed gedijde. In Frankrijk onstond al snel een markt voor de boon en voor de Eerste Werdeldoorlog zorgde de reputatie van de koffieboon er in Duitsland voor dat aan het hof van de keizer alleen nog deze koffie werd geschonken. De Maragogype werd verbouwd in koffiegebieden over de hele wereld, maar vandaag de dag vinden we deze koffieplant alleen nog in Guatemala, Mexico, Nicaragua, Honduras, El Salvador, Brazilie en Zaire. De beste olifantsbonen komen uit Mexico en Guatemala; bonen van goede kwaliteit uit Zaire worden steeds zeldzamer. De wereldwijde productie is afgenomen na een piek gedurende de eerste twee decennia van de 19e eeuw. Wat de smaak betreft zijn veel mensen erg te spreken over een kopje ?olifantskoffie? van bonen uit Mexico of Guatemala. De smaak is evenwichtig, niet bitter, lichtzuur,rond, enigszins fruitig en aangenaam mild. Toegevoegd na 4 minuten: het schijnt verkrijgbaar te zijn in "Oosterse" winkeltjes en dan in de herfst.... dan zou de oogst in de winkels moeten liggen.

Misschien bij koffie en thee specialist Simon Levelt, heeft veel winkels in heel Nederland.

In oosterse winkeltjes kan je bonen vinden die 'gigandes' genoemd worden. Dit zijn de olifantsbonen. de beste bonen komen uit Macedonië en Epirus. De oogst ligt in de herfst in de winkels. Ze zijn zoeter van smaak en minder taai dan de bonen die afkomstig zijn van de vorige oogst.

beroemde Griekse gigantes en elephantes Die variëteiten van de reusachtige witte boon nieren, zijn geteeld hier sinds de jaren 1980 en staan bekend om hun uitstekende kwaliteit, dankzij de regio matig temperaturen en neerslag, calcium-rijke bodem, en een goede drainage van het terrein. In 1996 heeft de Europese Unie erkende de reuze en olifant bonen van de Prespes Meren als producten van de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Er zijn vijf andere BGA benamingen voor Griekse bonen: -Fasolia Gigantes-Elefantes, Kastorias; -Fasolia Gigantes-Elefantes, KatoNevrokopi; -Fasolia Gigantes-Prespon Florinas; -Fasolia Koina Mesosperma, Kato Nevrokopi; -Fasoli Plake Megalosperma Prespon Florinas zo aan deze tekst te zien zijn het dus griekse peul vruchten . maar ik heb op internet ook koffie bonen zien staan die je bij een toko zou kunnen kopen( oosters winkeltje.) afhankelijk van het recept wat je wilt maken zou je na kunnen gaan of t met koffie bonen bereid moet worden of met peul vruchten. en die peul vruchten kun je misschien wel bij een natuurwinkel kunnen kopen of misschien wel bij de zelfde toko als die koffie bonen. Of bij een soort van groentezaak of oil and vinigair zo iets

Bronnen:
peul vruchten uit griekenland

Ook ik dacht dat het Limabonen zijn. Vlgs mij worden ze ook wel olifantsbonen genoemd omdat ze nogal groot zijn. Ik heb ze in blik gewoon bij de Digros gekocht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100