Welke aardappelen kan ik het beste gebruiken voor stamppot?

Vanavond ga ik stamppot maken, maar eigenlijk kook ik dat niet zo vaak. Ik heb hier alleen maar zoete aardappelen liggen... Welke aardappelen kan ik het beste gebruiken voor stamppot? Het gaat om een boerenkool stamppot met Unox Gelderse rookworst.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De beste aardappelen voor stamppot zijn kruimige aardappels en dus niet de vastkokende. Kruimige aardappels vallen sneller uit elkaar tijdens het koken en dat maakt ze uitermate geschikt om te stampen. Soorten die zich goed lenen voor een stamppot zijn vooral de Eigenheimer, de Malta en de Doré...het Bintje is echter als allround aardappel óók heel geschikt voor stamppot.

Kruimige aardappelen zijn ideaal voor stamppot, omdat ze makkelijk uit elkaar vallen na het koken en mooi tot puree te stampen zijn. Goed kruimig zijn bijvoorbeeld eigenheimers, bildtstar, santé, doré, irene, frieslander, lekkertanden en resonant. Persoonlijke voorkeur: de verse fijne Veluwse rookworst van AH of fijne Roller rookworst (Jumbo, Coop bijvoorbeeld) vind ik een stuk lekkerder dan die van Unox. Overigens staat in de supermarkt doorgaans op een zak aardappelen aangegeven of ze kruimig zijn.

Toegevoegd op 19 november 2020 11:15: tekst
Bronnen:
https://www.ad.nl/koken-en-eten/stamppotti...

Je kunt ook zoete aardappel gebruiken - of pastinaak, of knolselderij voor een stamppot, en dan met andere groenten. Ik zou zelf niet zo snel zoete aardappel combineren met boerenkool, omdat het allebei iets zoetigs heeft. Maar vwb kleur past het natuurlijk heel goed. En v.w.b. de "gewone aardappels": ik gebruik altijd gewoon wat ik in huis heb, ook vastkokers kunnen worden gestampt....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100