Kan ik olie ook vervangen door boter in recepten en zo ja, wat wordt de verhouding?

Ik heb verschillende bakrecepten (muffins & brood) waarin enkele eetlepels plantaardige olie moeten worden verwerkt. Ik vind dat het eindproduct een beetje naar die plantaardige olie smaakt en vind dat niet zo lekker.

Kan ik die olie vervangen door (gesmolten) boter en zo ja: hoe worden de verhoudingen? Is 3 eetlepels olie hetzelfde als 3 eetlepels gesmolten boter?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Boter bestaat voor 85% uit vet, en voor 15% uit water, je moet dat dus even omrekenen omdat olie voor 100% uit vet bestaat Toegevoegd na 2 minuten: het extra water verdampt tijdens het bak proces wel

Bij gebruik van olie, blijft het eindresultaat van het produkt iets zachter, in tegenstelling bij het gebruik van boter.( Dit wordt bij afkoeling hard, en daardoor het eind resultaat steviger). Indien je een goede plantaardige olie gebruikt, zul je er niet veel van proeven. Een bereiding door toevoeging van echte boter, zal veel smaakvoller zijn. De verhouding kun je bepalen op: 3 lepels olie of 4 lepels boter . Het vocht van de boter verdampt grotendeels bij een warme bereiding. Toegevoegd na 13 minuten: Ja, je kunt olie vervangen door boter.Maar bij recepten waar boter aangegeven is, kun je dit vaak niet vervangen door olie.

Ja dat kun je wel vervangen. De exacte verhouding weet ik zo niet, kwestie van uitproberen, ik doe dat zelf met brood bakken en zelfs ook wel andersom en dan een beetje op gevoel. Succes ermee.

Ja, je kunt de olie vervangen door boter. Ik bak zelf regelmatig (glutenvrij) brood. In de recepten spreekt men over (bijv) 2 eetlepels olie of 45 gram boter. Als ik die boter dan van te voren smelt is het eindresultaat altijd meer dan 2 eetlepels (ongeveer 3 1/2 eetlepel). Het resultaat van de boter is dus meer dan de hoeveelheid olie. Als olie gebruik ik een milde olijfolie. Ik proef die nooit in het eindresultaat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100