Kan een gietijzeren theepot gebruikt worden op een inductiekookplaat?

Hoera, ik heb een inductiekookplaat, maar kan ik daar ook mijn gietijzeren (en zeer mooie) theepot op gebruiken? Of geeft mijn plaat dan geen thuis en zit ik met koude thee?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gietijzer kan heel goed op inductie. Of dat ook voor jouw theepot geldt, ligt aan de vorm van de theepot. Alleen met een vlakke bodem die goed aansluit op de kookplaat kun je die gebruiken op inductie. De maat van de theepot (de maat van de bodem die aansluit op de plaat) moet ongeveer overeenkomen met de maat van de kookzone. Een klein theepotje, of een bolvormige pot met maar een klein contactoppervlak tussen bodem en kookplaat, zal waarschijnlijk niet werken. Dat kun je eenvoudig zelf uitproberen. Als de kookplaat 'vindt' dat de theepot te klein is of niet goed aansluit, zal de kookplaat vanzelf uitgaan, of gaan piepen of knipperen ofzo. Wordt je water gewoon warm, dan werkt het dus prima! Let er wel op dat de bodem van de theepot wellicht niet helemaal vlak is en daardoor eerder krassen zal geven op de kookplaat. Je kunt gietijzer prima schuren of vijlen, het makkelijkste is een ruim vel schuurpapier met hele fijne korrel met tape op een gladde ondergrond plakken en de theepot daar overheen schuren. Schuursel goed afspoelen en drogen voordat je de theepot op de plaat gaat gebruiken.

IJzer en nikkel zijn beiden ferromagnetisch en die willen we dus in de bodem van onze inductie pannen.Bij ijzer denken we natuurlijk aan gietijzer, gietijzer bevat onder andere ijzer, koolstof en silicium. Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken. Bij stalen pannen denken we aan koekenpannen.

Bronnen:
https://www.plezierindekeuken.nl/inductie-...

Nee. Een theepot is een standalone. Je kookt water en giet het in de pot met een theezakje of losse thee. Als je het helemaal goed wil doen achteraf met een theemuts. Blijft het lang lekker. Sommigen willen melk en/of suiker erbij.

Neem een magneet en houd die onderaan de pot, als die blijft kleven is de pot geschikt voor inductie. De bodem moet glad/effen zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100