Waarom kookt een pan over als je er rijst in gooit?

Als ik rijst in een pan kokend water gooi kookt deze vaak over, bij pasta of groente gebeurt dit niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het toevoegen van een zetmeelrijke substantie zoals rijst of noedels aan kokend water verhoogt de oppervlaktespanning van het water. Wanneer gewoon water kookt, kan de oppervlaktespanning van het water de kracht van de opstijgende stoom niet tegenhouden en de belletjes barsten. Zetmelen vergroten deze oppervlaktespanning, waardoor de bellen elastischer / buigzamer worden (in wezen een schuim creëren), waardoor ze meer kracht nodig hebben om te barsten. Hierdoor gaan de bellen langer mee waardoor ze kunnen opbouwen en uiteindelijk overkoken. Het is waarschijnlijker dat het voorkomt met zetmeel als rijst en pasta. Een lagere temperatuur zou moeten helpen om het overkoken in te tomen, omdat het het water enigszins zal laten afkoelen en het koken zal vertragen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100