Wat is feitelijk het verschil tussen brood en cake?

Weet jij het antwoord?

/2500

In brood zit normaliter geen suiker en al helemaal geen ei en boter. In cake geen water. Eigenlijk is het enige wat ze gemeen hebben meel en en een beetje zout. Zelfs het rijsmiddel is normalter anders. Twee behoorlijk verschillende producten dus, zowel in ingrediënten als gebruik. Wat is de overeenkomst tussen cake en brood is een betere vraag. Brood: Ingrediënten Mensen die zelf brood hebben gebakken zullen misschien weten dat brood voornamelijk bestaat uit 4 ingrediënten: Meel of bloem van een bepaalde graansoort Water Rijsmiddel: gist of desem Zout Cake 200 gr suiker 200 gr boter (zacht) 1 zakje vanillesuiker 4 eieren 200 gr zelfrijzend bakmeel (of 200 gr bloem + 1 theelepel bakpoeder + snufje zout)

Mijns inziens is het grootste verschil dat bij brooddeeg gist wordt toegevoegd of er wordt gebruikgemaakt van spontane gisting.

Brood heeft een vastere structuur dan cake omdat het kneeddeeg is en het heeft meer langzame caloriën dus meer voedingswaarde....cake is luchtiger omdat het roerdeeg is en heeft veel snelle caloriën en minder vezels. De darmen hebben zo meer te doen bij brood en daarom heb je minder snel honger. Brood wordt ook meestal van meel gemaakt....cake van de fijnere bloemsoorten. Brood heeft een knapperige korst.....cake heeft geen knapperige korst, je hoeft amper te bijten bij cake. Brood heeft ook vaak pitten, zaden of andere graansoorten in het deeg verwerkt. Dit maakt dat je er ook goed hartig beleg op kunt doen. Cake is over het algemeen zoet van smaak vanwege smaakjes als vanille, citroen- of sinaasappelrasp, die meestal door het beslag verwerkt zijn. Door cakebeslag is het normaal dat je er een geurige smaakstof of essence aan toevoegt, bij brood is dit uit den boze! Op een zoete plak cake leg je dus geen plak kaas of salami o.i.d. Dit smaakt écht niet! Het grootste feitelijke verschil tussen brood en cake is toch wel het verschil in baktechniek....broodbakken is een opleiding, maar banketbakken is ook een opleiding, die weer geheel anders is dan broodbakker. Het verschil zit hem dus niet altijd in de ingrediënten. In suikerbrood of bananenbrood zitten ook veel suiker en eieren en kan je ook bloem ipv meel gebruiken, Cake wordt altijd geroerd en vooral in het begin kan allleen het mixen van boter en suiker wel 5 min. lang duren om het beslag zo luchtig mogelijk te krijgen. Cake krijgt ook geen gist toevoeging waardoor het moet rijzen. Door het gebruik van bakpoeder kan cake ook rijzen, maar dit moet in de oven gebeuren en niet ervoor. Brood wordt niet geroerd maar gekneed, met de handen of machinaal. De gluten moeten sterke ketenen vormen en het deeg tijdens het rijzen vast houden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100