Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Ik heb geen reuk. Hoe kan ik meer smaak geven aan eten?

Zonder steeds de zoutpot of gebakken spekjes te gebruiken.

Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
in: Koken
2.4K
Ritsuka
6 jaar geleden
Er zijn meer kruiden en specerijen dan alleen zout
Erna55
6 jaar geleden
Joke Boon lijdt aan anosmie en heeft een kookboek geschreven.
Veel recepten hiervan kun je vinden op haar site : http://www.boonappetit.nl

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Meer smaak geven aan eten kun je door andere combinaties toe te passen. Vooral wat volgt op het toepassen van de Sechuan Button, het is een smaakexplosie, hierdoor is ander eten beter te proeven.


"Er zitten zenuwen in je gezicht die geprikkeld kunnen raken, dat gebeurt bijvoorbeeld bij gember, munt, mosterd en wasabi’. Maar vooral bij de sechuan button, een snoezig geel bloemknopje dat een tintelend, verdovend gevoel veroorzaakt in je mondholte." (bron)

Mensen bij wie anosmie plotseling optreedt, kunnen vaak alleen proeven wat de tong kan waarnemen: bitter, zoet, zout en zuur. Mensen waarbij anosmie aangeboren is, hebben vaak wel een soort smaak ontwikkeld. https://nl.wikipedia.org/wiki/Anosmie


Kruiden
Wanneer je niet of beperkt kunt ruiken zou je eens moeten testen wat jij wel kunt proeven. Is het alleen zout - heb je ook bitter zoet en zuur geprobeerd en wat dacht je van knoflook, is toch een sterke smaak?
Let op: Fabrikanten gebruiken -vaak te veel- zout om smaak te geven.
Er is een kookboek geschreven door iemand die niet kan ruiken of proeven; Joke Boon: "Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen", uitgeverij Inmerc, ISBN 9789021548968
In de bibliotheek kun je een kruidenkookboek vinden en proberen welke voor jou wel te onderscheiden, te proeven zijn. Wellicht is dit ook een optie.

Prijs
"Award voor het meest duurzame kookboek van 2016 toegekend aan Bonen! De recepten zijn toegankelijk voor thuiskoks en inspirerend voor professionals. Een sympathiek en tijdloos boek om altijd in huis te hebben, om niet alleen lekker maar ook duurzaam te koken!"

Kortom, je kunt zelf aan de slag gaan met een kruidenkookboek en anders zou ik zeker het bijzondere kookboek "Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen" eens raadplegen. Het lijkt zeker de moeite waard :)


http://www.kokenmetkarin.nl/2011/01/03/kookboek-smaakvol/
http://www.smulweb.nl/artikelen/176953/Kookboek-recensie-smaakvol-en-gezond-eten-met-al-je-zintuigen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Anosmie
http://reuksmaakstoornis.nl/
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding