Wanneer bak je in olijfolie en wanneer in bakboter?

Ei bak ik in bakboter en mijn biefstukje ook. Maar groenten en uien bak ik in de olijfolie. Maar waarom eigenlijk? Is hier een regel voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De belangrijkste regel is gewoon: wat vind je waarbij het lekkerst. Bakken in olie geeft een andere smaak dan bakken in boter. Dan maakt het ook nog verschil of je bakt in olijfolie of zonnenbloemolie, en in bakboter of roomboter. Als ik een uitje en hamburgers bak in olijfolie, krijg ik een totaal andere smaak dan wanneer ik een combinatie van bakboter en roomboter gebruik. Afgezien van de smaak kun je ook kijken naar de temperatuur en snelheid: olie is geschikter om op hoge temperatuur in korte tijd te bakken, bakboter op wat lagere temperatuur langer iets bakken, en roomboter voor héél zachtjes en langzaam iets haast meer stoven dan bakken. Bijvoorbeeld van die gemakkelijke voorverpakte geschilde aardappeltjes. Volgens de gebruiksaanwijzing bak je die op middelhoog vuur in acht minuten. Als ik dat doe, gebruik ik olie. Maar heb ik trek in langzaam gebakken aardappeltjes, gebruik ik boter en laat ik ze een half uur bakken met deksel op de pan. (Zó lekker, maar zó vet...) Boters branden ook aan op temperaturen waar oliën prima tegenkunnen. En op de hoogste temperaturen branden zelfs sommige oliën weer sneller aan; frituren in olijfolie wordt soms aangeraden, maar is eigenlijk juist voor de gezondheid af te raden.

eigenlijk kan je alles in olie bakken.. is ook gezonder. in Griekenland bakken ze alles in olijfolie. Toegevoegd na 22 minuten: er is geen regel voor, maar zo zijn er wel dingen uiteraard die voor de 1 lekkerder in olijfolie is, en voor de ander in boter. zo vind ik gebakken aardappels in boter lekkerder dan in olijfolie. maar mijn moeder doet het ook wel is met olijfolie...

Dat hangt af van je smaak. Olijfolie geeft een hele andere smaak aan het eten, dan bakboter.

Nee er is geen regel voor . Maar persoonlijk gebruik ik voor ei en groenten in olijfolie of een mix van olijolie en zonnebloemolie . Scheelt in de prijs en je hebt van allebei wat . En vlees bak ik met bakboter en een goeie scheut zonnebloem-olijfolie .

Zoals SuzyQ zei klopt. Olijfolie kan je heter laten worden. Sommige producten hebben een hetere pan nodig zodat ze meteen dichtschroeien en hun vocht niet verliezen, waardoor ze sappig blijven. Champignons bvb: - niet in schijfjes maar in driehoekjes snijden - een pan met minstens de helft olie (andere helft indien gewenst mag boter) - goed heet laten worden, dan pas de champignons erin gooien

Hangt inderdaad van smaak af. Een nadeel van olijfolie vind ik dat het zo enorm spettert.

Is niet echt een regel voor,ik gebruik zelf 3 delen olijfolie en 1 deel bakboter voor vlees,groenten enz.

Van beide een kleintje is ook wel lekker..!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100