Wanneer werd nasi goreng populair?

Op zondag werd bij veel mensen die ik ken, nasi goreng gegeten. Ik weet als kind (geboren 1960) niet anders of iedere zondag werd het (door mijn vader) bereid, en met een krant eromheen nog een uur in bed onder de dekens gelegd, om het extra lekker te maken. Toen ik in 1968 een schoolvriendinnetje uit Indonesie kreeg, was ze erg verrast toen zij vernam dat juist dit gerecht zo populair was, want was "nasi goreng" niet een kliekje rijst van de vorige dag dat je even opbakt met wat kruiden, een uitje en wat stukjes vlees.....

Weet jij het antwoord?

/2500

Tijdens de koloniale periode hadden de Nederlanders een heerlijk leven in Nederlands-Indië. Toen de Nederlandse militairen en repatrianten in de jaren vijftig van de vorige eeuw weer terug gingen naar Nederland zijn de recepten uit Indonesië meegenomen en deze zijn vervolgens in Nederland een eigen leven gaan leiden. De Chinese eethuizen - die eerder alleen oorspronkelijke Chinese gerechten hadden geserveerd - speelden handig in op deze behoefte aan Indisch eten. Een voor een pasten ze de menukaart aan. Vele van deze restaurants namen Indische ‘kokkies’ in dienst, om de kunst af te kijken van de nasi goreng, nasi rames, gado-gado en andere populaire Indische gerechten. Eind jaren vijftig en begin jaren zestig van de vorige eeuw groeide zo de populariteit van het naar de Chinees gaan en daar nasi goreng eten.

Bronnen:
http://anderetijden.nl/aflevering/524/De-c...
http://nasikuning.nl/geschiedenis/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100