Eigenlijk kun je met bevroren groente niet meer zo heel goed wokken. (Ik snap dan ook niet dat wokgroente uit de diepvries ECHT een gangbaar artikel is, maar goed.)
Het idee achter wokken is dat je de groenten snel gaar maar nog wel knapperig bakt in weinig olie. Dat betekent dat de interne celstructuur, die het vocht vasthoudt, nog wel een beetje intakt moet zijn.
En laat dat nu net ongeveer zijn wat er in de vriezer gebeurt : de cellen gaan stuk, en het vocht loopt er uit. Dat zie je heel goed als je de groente gaat ontdooien.
Natuurlijk kun je dat zo veel mogelijk wegdrogen (met een theedoek, een zeef of een slacentrifuge), maar hoewel de resterende groente dan wel redelijk droog is, zit het vocht niet meer in de cellen van de groente opgesloten. Je verliest dus altijd knapperigheid en smaak. En de enige manier om dat te voorkomen, is toch gewoon : niet invriezen.
Het beste is kleine hoeveelheden groente te kopen(vers) en die zo snel mogelijk te gebruiken.
Als je overigens een hele prei, een hele courgette, een hele winterpeen (en eventueel kleine blikjes mais) in je voorraad hebt, kun je daar best een hele poos verse blikjes / reepjes / plakjes etc, van snijden zonder dat de groente kapot gaat. Je hoeft hem dan ook niet meteen in te vriezen. Ook witte kool, bloemkool, broccoli en dergelijke kun je zeker ene week bewaren terwijl je er steeds een klein stukje afhaalt om te gebruiken.