In welke eenheid kun je de smaak van een gerecht bepalen?

Heel vaak hoor je zeggen dat een gerecht goed op smaak is. Hoe wordt dat eigenlijk bepaald?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het heeft vooral te maken met de smaak van de persoon die het proeft. Wanneer je zegt dat het goed op smaak is bedoel je dat alle smaakpapillen gestimuleerd worden waardoor je hersenen zeggen van: het is goed zo.

Daar smaken verschillen is dat een vraag die niet zo eenvoudig te beantwoorden is. Iets wat "op smaak" is, is een gerecht waar de smaken en kruiding in evenwicht zijn en ook dat is weer iets wat verschilt van persoon tot persoon. Lekker is een heel subjectief begrip want wat persoon 1 lekker vindt kan persoon 2 verafschuwen en omgekeerd. Een professionele kok zal daarom een gerecht altijd vrij neutraal afsmaken daar peper en zout (om maar iets te noemen) bijdoen altijd kan maar eens het erin zit, zit het erin en niets is zo afschuwelijk als een te veel gekruid gerecht. Dus iets dat op smaak is, is een gerecht dat volgens jou voldoende gekruid is en waar alle ingrediënten op elkaar zijn afgestemd.

Er is geen eenheid. Wel volheid, toegankelijkheid aan smaakpapillen en culturele achtergrond. Kort door de bocht, lekker of niet. Toegevoegd na 2 minuten: Daarbij komt met de jaren een andere smaakbeleving.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100