Dat hangt van de schimmel af. Sommige schimmels maken toxische stoffen en die krijg je dan toch binnen.
Schimmels die je weg kunt snijden zitten op kaas (bijv. in de korst) en sommige kazen eet je juist vanwege de schimmels.
Over het algemeen zou ik toch oppassen. Schimmels zijn duidelijker zichtbaar dan bacteriën en daardoor krijg je ze minder snel binnen. Je ziet dus sneller dat voedsel bedorven is. Maar naast de schimmel kunnen er ook bacteriën zijn gaan groeien. De schimmel geeft aan dat er echt iets mis is.
Gevaarlijke schimmels zijn:
Aspergillus spp.
De stoffen van deze schimmels geven ernstige leverproblemen. Je lever kan dan verschrompelen of je galgangen zetten uit. Deze schimmel groeit vooral op aardnoten, sojabonen, rijst en andere graansoorten. Soms komt hij ook op brood voor (aangezien dat van graan is gemaakt).
Claviceps purpurea (Moderkoon)
Moederkoorn produceert giftige alkaloïden, zoals ergotamine, die kunnen leiden tot darmkrampen, doorbloedingsproblemen, waardoor vingers en tenen afsterven, en hallucinaties. Voor een volwassen persoon kan vijf tot tien gram Moederkoorn dodelijk zijn. LSD is een stof die uitgaande van moederkoornalkaloïden kan worden gesynthetiseerd.
Aspergillus
Sommige Aspergillus-soorten veroorzaken ernstige ziekten bij mensen en dieren. De ziekte is bekend onder de naam Aspergillose.
Toegevoegd na 3 minuten:
Penicillium spp.
Hoewel de meeste penicillium schimmels stoffen maken die bacteriën doden zijn ze niet helemaal onschadelijk in de voeding. De schimmel kan tijdens de opslag in rijst gaan groeien. Als die rijst hiermee besmet is dan wordt het "yellow rice" (gele rijst) genoemd. Dat is giftig en je kunt er bloedingen aan de lever van krijgen. Ook kan het kankerverwekkend zijn.
- Bronnen:
-
Bron foto: http://res2.agr.gc.ca