Met welk vlees wordt de originele chili con carne bereid?

Talloze recepten [runder] gehakt, kip, riblappen, hacheevlees, sudderlappen, maar wat is nou gebruikt in het originele recept?

Toegevoegd na 6 dagen:
Hartelijk dank voor alle antwoorden en reacties!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Chili con carne schijnt te zijn ontstaan op de ruige prairies in Texas. Ergens in de 18e of 19e eeuw trokken toen cowboys en avonturiers naar het westen van de V.S. In de staat Texas heerste toen veel Mexicaanse of misschien wel Spaanse invloed en vandaar de Spaans klnkende naam. Het was namelijk zo dat rond 1731 een groep van 16 families (56 personen) afkomstig van de Canarische eilanden, emigreerden naar de VS en aankwamen in San Antonio in Texas. Volgens historici maakten de Spaanse vrouwen toentertijd een 'pittige stoofpot' die veel leek op de Chili con Carne. Het kwam dus niet uit Mexico of Chili, want met Chili worden hier de Chili pepers bedoeld. Con Carne betekent mét vlees...sin Carne is dan zonder vlees. maar dit terzijde ;-) Tijdens deze trektochten hadden de cowboys natuurlijk proviand bij zich en dat bestond meestal uit gedroogd rund- of buffelvlees, maar soms ook uit vlees dat ze van de prairie haalden, vet, peper, zout en chili pepers of wat ze maar voor handen hadden. Soms waren het uien, wortelen, of werden er tomaten en komijn aan toegevoegd. Met behulp van kokend water werd er een stoofgerecht van gemaakt maar er werd ook wel bier of wijn aan toegevoegd als dit voor handen was. Niet alleen het vlees is belangrijk maar ook de bonen die hierin thuishoren. De cowboys toen gebruikten black-beans of rode kidneybeans omdat die hier altijd aanwezig waren. Soms waren het pintobeans (kievitsbonen)en soms werden alle bonen door elkaar gemengd in de ketel. De bruine boon zoals wij die kennen , was daar niet bekend in die tijd en ook gehakt werd daar toen nog niet gebruikt. Indien het er al bestaan had, zou het te bederfelijk zijn geweest om op die trektochten mee te nemen.

In tegenstelling tot met name traditionele gerechten uit de Franse keuken die echt met één specifiek soort (en zelfs stuk) dier bereid moeten worden, in Chili of Chile een zo oud traditioneel gerecht, dat er niet 1 origineel officieel basisrecept is waar alle anderen van zijn afgeleid. Eigenlijk is het vooral een beschrijving van een sóórt gerecht : een chili, feitelijk een stoofpot, waarvan het enige echt 'verplichte' onderdeel de chili (peper) is - anders is het een "gewone" stoofpot ;-) . De rest is optioneel, al zijn rode bonen en spek of gehakt de meest gebruikte / meest traditionele vleessoorten. Maar dat gehakt mag ook weer overal vandaan komen, en zelfs chili sin carne is nog steeds een chili. Het gerecht komt van origine uit het noorden van Mexico, tegen het zuiden van de Verenigde Staten (Texas) waarbij de Mexicanen natuurlijk weer zowel Spaanse als Indiaanse voorouders hebben, maar ook de Amerikaanse (gemengd Europese oorsprong in dit geval) hun invloed hebben gehad. Er zijn dus vele, vele traditionele (familie)recepten voor chili con carne, en vele latere variaties daarop. Geen enkele daarvan mag zichzelf DE originele Chili noemen. Of eigenlijk mag je ELKE Chili origineel noemen waarin je zelf verse ingrediënten hebt verwerkt, en geen zakje kruidenmix uit de supermarkt ;-) Toegevoegd na 2 minuten: Wil je "zo origineel mogelijk" dan zal je op grond van de geografie het beste kunnen kiezen voor spek of runderlappen. Eigenlijk nog steeds de twee "nationale vleessoorten" in dat stuk van Noord Amerika.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Chili_con_carne

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100