Chili con carne schijnt te zijn ontstaan op de ruige prairies in Texas. Ergens in de 18e of 19e eeuw trokken toen cowboys en avonturiers naar het westen van de V.S. In de staat Texas heerste toen veel Mexicaanse of misschien wel Spaanse invloed en vandaar de Spaans klnkende naam. Het was namelijk zo dat rond 1731 een groep van 16 families (56 personen) afkomstig van de Canarische eilanden, emigreerden naar de VS en aankwamen in San Antonio in Texas. Volgens historici maakten de Spaanse vrouwen toentertijd een 'pittige stoofpot' die veel leek op de Chili con Carne.
Het kwam dus niet uit Mexico of Chili, want met Chili worden hier de Chili pepers bedoeld. Con Carne betekent mét vlees...sin Carne is dan zonder vlees. maar dit terzijde ;-)
Tijdens deze trektochten hadden de cowboys natuurlijk proviand bij zich en dat bestond meestal uit gedroogd rund- of buffelvlees, maar soms ook uit vlees dat ze van de prairie haalden, vet, peper, zout en chili pepers of wat ze maar voor handen hadden. Soms waren het uien, wortelen, of werden er tomaten en komijn aan toegevoegd. Met behulp van kokend water werd er een stoofgerecht van gemaakt maar er werd ook wel bier of wijn aan toegevoegd als dit voor handen was.
Niet alleen het vlees is belangrijk maar ook de bonen die hierin thuishoren. De cowboys toen gebruikten black-beans of rode kidneybeans omdat die hier altijd aanwezig waren. Soms waren het pintobeans (kievitsbonen)en soms werden alle bonen door elkaar gemengd in de ketel. De bruine boon zoals wij die kennen , was daar niet bekend in die tijd en ook gehakt werd daar toen nog niet gebruikt. Indien het er al bestaan had, zou het te bederfelijk zijn geweest om op die trektochten mee te nemen.