Moet verse cassave eerst gekookt worden voor het als ingredient in cassave-kokoskoek wordt gebruikt?

Op internet vond ik een recept voor koek, waarin genoemd wordt '500 gram geraspte cassave (diepvries). Nu heb ik wel verse cassave en ik vroeg me af hoe ik die kan gebruiken. Eerst schillen? In zijn geheel koken? Of rauw raspen en bij de boter en suiker en eieren en kokos doen?

http://www.smulweb.nl/recepten/990978/Cassavetaart-met-kokos

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Van nature bevat cassave het giftige blauwzuur, daarom kan het niet rauw worden gegeten. Je moet de wortel schillen en de boven- en onderkant verwijderen. Om het blauwzuur te verwijderen kun je 'm raspen en met water uitspoelen. Of je kunt 'm in z'n geheel koken. Maar als je er een koek van gaat bakken lijkt mij raspen minder werk. Cassave schillen is een pittige klus. Bij de toko kun je geschilde en ingevroren cassave kopen.

Bronnen:
http://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/p...

Het blauwzuur zit op celniveau in de cassave. 'Even wassen' spoelt alleen het blauwzuur van de kapotgesneden cellen weg. Altijd koken dus en het kookvocht weggooien. Het gaat namelijk niet om enkel het verhitten van de cellen. Bij verhitting gaan de namelijk cellen kapot en het blauwzuur laat zich gemakkelijk binden aan het water molecuul. Hierdoor spoelt het gemakkelijk weg. Een beetje blauwzuur zal altijd achter blijven, maar onze zure maagsappen kunnen dit laatste beetje wel afbreken en via de lever wegwerken. Voorbeelden van andere blauwzuurhoudende levensmiddelen: tabak (rook), opgewarmde spinazie, verse bamboescheuten, cassave, sago, limabonen, lijnzaad, pinda’s, koffiebonen, pitten van de abrikoos, amandelpitten (vooral in de bittere, veel minder in de zoete), appelpitten, druivenpitten, kersenpitten en perzikpitten, beukennoten, walnoten, lijsterbessen, taxus, vogelkers, laurierkers, rubberboom, eucalyptusblad, klaver, pijpenstrootje en sommige paddestoelen.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterstofcyanide

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100