Asperge tijd..hoe maak ik asperges het lekkerst klaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Is het belangrijkste bestanddeel van de maaltijd, asperges.Dan moet je die niet laten overheersen door andere smaken. Mijn advies is toch de simpele manier. Kook de asperges,maak een lekkere aardappelpuree,een paar hard gekookte eieren,een paar plakken warme goede ham, dus geen geperste ham, maar echte achterham(is niet goedkoop) en een goede saus. (2eidooiers met 2 eetlepels wijn en een eetl.water met mixer goed au bain marie kloppen,dan heel langzaam 1/2 pakje lauwwarme gesmolten roomboter toevoegen.Blijven kloppen. Afsmaken met zout/peper/citroensap. Op een voorverwarmd bord opdienen, eet smakelijk.

Het lekkerst vind ik, wokken! Doe een beetje wokolie in de wok en laat het heet worden, roerbak de stukjes asperges heel snel kort, samen met een teentje knoflook. Blus het af met een klein beetje ketjap of balsamicocreme. Heerlijk!

Het witte goud met een lekker sausje voor asperges van knorr!! Eerst een uurtje in het water laten liggen,schillen,koken en dan met een lekker sausje voor asperges! Bereiding zie handleiding; Toegevoegd na 2 minuten: Asperges met gamba's vind ik ook lekker!

Bronnen:
http://www.hoedoe.nl/eten-drinken/basiskeu...

Vergeet ook niet om aspergesoep te maken Ouderwetse aspergesoep Ingrediënten voor 3 personen 40 gram roomboter, 40 gram bloem, 1 liter aspergenat (gemaakt van de gekookte schillen) stukjes gekookte asperge, 1/2 bouillonblokje (vlees of kruidenbouillon), 1 ei, 1 dl melk of 1/2 dl room, nootmuskaat. Voorbereiding Indien nog niet gebeurd, aspergeschillen koken en zeven, nat opvangen, schillen weggooien. Bereidingswijze Roux maken van boter, bloem en aspergenat. Bouillonblokje erbij doen, aan de kook brengen. In een ruim kommetje 1 eidooier loskloppen met de melk of de room en nootmuskaat. Giet al kloppende een soeplepel soep bij het eimengsel roeren (let op de soep al minstens 5 minuten van de kook af is). Giet dit mengsel al roerende door de soep. Aspergestukjes toevoegen en nog even verwarmen

Bronnen:
http://www.smulweb.nl/124784/koken/recept/...

Snijd rauwe ham of zalmsnippers in kleine stukjes. Roer van 3 el. mayonaise en 3 el. yoghurt, een snufje peper, zout, bieslook, de ham-/of zalmsnippers een sausje. Pel een paar hardgekookte eieren en snijd ze in plakjes. leg ze op goed gedroogde slablaadjes op een bord, leg hierop de goed uitgelekte asperges en schep de saus erop. Dit is een echt lekker voorgerecht of lunchgerecht met knapperige toast. Asperges met roomsaus; Altijd die botersaus, dit is een minstens zo lekkere variatie; Doe 2 eierdooiers en 3 el. lauw water in een au-bain Marie pan, ( of kom in heet waterpan) en klop tot alles dikkig wordt. Niet laten koken! Meng dan 2 eetl. stijfgeklopte slagroom hierdoor en breng op smaak met zout, peper en citroensap. Verdeel goed gewassen en gedroogde slabladeren op borden, bak in de boter 4 sneden casinobrood( voor 4 pers)goudbruin en leg het geroosterd brood op de sla. leg hierop de uitgelekte asperges en giet er wat v.d. saus over. Snijd rauwe of gekookte ham in reepjes en verdeel het hierover. Garneer met gehakte peterselie en doe de saus er apart nog bij. Aspergessalade als hoofdgerecht; Snijd asperges, beenham, gek. aardappels in kleine blokjes. Meng alles voorzichtig met een lekkere mayonaise Kruid alles met dille, zout en peper naar smaak. Strooi hier hardgekookt ei in blokjes over. Bestrooi met wat peterselie.

Het lekkerst is zo simpel en puur mogelijk, traditionele formule: Asperges schillen, kontje eraf en met dit 'afval' koken voor de smaak. Zachtgekookt eitje erbij (kan ook hard). Lekkere plakjes goede ham. Botersausje. Gekookte aardappeltjes , rösti of aardappeltjes uit de oven erbij (maar kan ook heel prima zonder!) Op deze manier komt de smaak van de asperges het meest tot z'n recht. Heerlijk!! Zie bron voor kookbeschrijving.

Bronnen:
http://www.schellach.nl/ned/recepten/recep...

Ingredienten: 750 gr witte asperges, (liefst niet te dun) 1/8 l slagroom 1 theel. tomatenpuree 1 eetl. citroensap 2 eetl. verse kruiden, fijngeknipt (keuze uit peterselie, dille, kervel, dragon, marjolein) 20 gr. roomboter zout/ peper 150 gr gekookte ham, gesneden (slagersachterham of yorkham) 2 eieren Bereiding: Schil de asperges, vanaf 2 cm onder de kop naar beneden. (handig met een aspergedunschiller), snijd een stukje van de achterkant af en kook ze 25-30 min in water met wat zout. Kook de eieren hard. Snij de ham in smalle reepjes. Maak het sausje: Doe de slagroom in een steelpannetje met wat zout en vers gemalen peper, de tomatenpuree, de citroensap en de kruiden. Breng, af en toe roerend, aan de kook, en laat heel kort doorkoken. Laat er dan de boter in smelten. Pel de eieren en prak ze met een vork fijn. Leg de gekookte asperges op de borden, netjes naast elkaar. Hou de kopjes vrij. Dwars op de asperges komt een strook eierkruim en daaronder een strook hamreepjes. De onderkanten van de asperges blijven dan weer vrij. Schep over de banen ei en ham ieder een eetlepel saus. Ook nog een eetlepel over de kopjes van de asperges. Serveer hier gebakken nieuwe aardappels bij. Toegevoegd na 1 minuut: Dit is een recept voor 2 personen.

Bronnen:
http://www.tastyweb.nl/recept/asperges/met...

Ik stoom ze altijd, hierdoor vind ik de smaak van de asperge het meest puur. Asperges voorzichtig laten breken aan het onderste gedeelte, daarna met een dunschiller vlak onder het 'koppie' de schil eraf halen. De schillen en de 'kontjes' kunnen onderin bij het stoomvocht (half glas witte wijn en een half glas water). Stoom dit ongeveer 8 minuten voor een pond asperges. Opdienen met een verkruimeld gekookt eitje. Als je een sausje lekker vindt weet ik ook nog een goeie: Zet de staafmixer in het kookvocht en het schilafval, doe er een zakje Cup-a-Soup asperge bij en dien het op. Lekker!

Bij mij thuis is de Johannes van Dam methode veruit favoriet. Schil de aspergerges, en kook de schillen een kwartiertje. Leg de geschilde asperges in een glazen schaal, schenk het kookvocht (afgekoeld!) eroverheen tot ze net onderstaan. Daarna de schaal met asperges 11 minuten (voor 1 pond geschilde asperges) in de magnetron, op vol vermogen. Zo blijven de asperges het lekkerst op smaak. Geen zout of suiker erbij. Serveren met: 'tuurlijk eitjes, ham en gesmolten roomboter. Ook lekker: met een garnalen-omelet erbij. Een paar gekookte verse krielaardappeltjes maken het compleet. Qua wijn: probeer eens in plaats van die eeuwige Pinot Blanc een wijn van de Sauvignon Blanc druif (uit Chili, heel betaalbaar, of Sancerre uit Frankrijk, vrij duur), of een droge Chardonnay (zelfde: uit Chili, heel betaalbaar, of uit Frankrijk, Chablis, erreg duur). Smakelijk!

Met gewelde Thaise pruimen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100