Wat is ramenas of rettich precies?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Rammenas en Rettich. Velen onder ons kennen Rammenas als de zwarte winterrammenas, maar ook witte rammenas bestaat. De witte rammenas is in Azi� zelfs ��n van de basisingredi�nten van de dagelijkse keuken en wordt er Daikon genoemd Rammenas (Raphanus sativus) behoort tot de familie van de kruisbloemigen en is dus van dezelfde familie als al de koolgewassen. Voor de vruchtafwisseling wordt deze dan ook best opgenomen in het perceel van de koolgewassen en niet in het perceel van de wortelgewassen. De oorsprong van rammenas ligt waarschijnlijk in Azi�. De rammenas was al bekend in het oude Egypte. Uit oude geschriften en oude afbeeldingen blijkt dat rammenas een cultuurgoed van de oudheid was. Zo zijn in de tempel van Apollo in Delphi een gouden rammenas, een zilveren kroot en een loden koolraap afgebeeld. Tot de rammenas vari�teit behoren bekende namen als de zwarte rammenas, de rettich en de daikon. Rammenasachtigen hebben alle een meer of minder scherpe smaak. De zwarte rammenas ziet eruit als een zwarte wortel en wordt ook winterrammenas genoemd omdat de wortel in de wintermaanden verkrijgbaar is. Er bestaat zelfs een ronde soort. Zwarte rammenas smaakt erg scherp. Rettich is de Duitse benaming voor de witte zomerrammenas. Deze witte wortel werd jaren geleden in Duitsland herontdekt en kreeg de naam rettich, die overgenomen is door de Nederlanders. De benaming rettich is afkomstig van het Latijnse woord "radix" = wortel. De lengte van de wortels is 20-30 cm. Er worden zelfs rode, roze en bruine rettichwortels gekweekt. Onder de schil zijn de wortels altijd wit. Rettich is vrij pittig van smaak. De daikon is een Japans hybrideras van de rammenas. De plant groeit zowel bovengronds als ondergronds veel sterker uit dan de gewone rettich. De rechte, witte wortels hebben een lengte van 30-50 cm. De daikon wordt veel in de Japanse keuken gebruikt. De daikon is iets milder van smaak dan de rettich Daikon behoort tot de familie van de kruisbloemigen. In China worden ze al verbruikt sedert 400 voor Christus en in Azi� wordt er nog altijd zo'n 20 miljoen ton per jaar van geproduceerd. Het is dan ook ��n van de populairste groenten in de Aziatische keuken.

Bronnen:
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/daikon.htm

Een geneeskrachtige groente en nauw verwant aan de radijs. De smaak is aanmerkelijk scherper en de teeltduur is langer. De wortels moeten geoogst worden als de planten nog groen zijn - dan zijn de wortels nog niet voos. Kunnen vorstvrij maandenlang bewaard worden. Zaaien van eind juni tot eind juli op rijen, rij-afstand 25 tot 30 cm, na opkomst uitdunnen op 20 cm.

Bronnen:
http://www.janroozen.nl/GRsoorten/Radijs%2B.html

Een wortelgewas

Een wortel die op radijs lijkt qua smaak en structuur, maar veel groter is. Kunnen wel 10 doorsnee hebben en 30 cm lang zijn. Vaak te koop bij bijv Turkse winkels.

De rammenas (Raphanus sativus subsp. niger) is een plant uit de kruisbloemenfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae). De naam wordt ook wel als ramenas gespeld. De plant komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van het Middellands Zeegebied. Eén van de voorouders is waarschijnlijk Raphanus maritimus. Het is een zeer oud gewas en werd al 4000 v.Chr. door de Oude Egyptenaren geteeld. De rammenas is al afgebeeld op veel Egyptische wandschilderingen en graven. Er zijn door de jaren heen veel verschillende vormen en kleuren geselecteerd. In Nederland wordt rammenas weinig geteeld, maar in Duitsland is het een belangrijk gewas. De rammenas verschilt van de radijs (Raphanus sativus subsp. sativus) doordat de laatste een stengelknol en rammenas voor het grootste gedeelte een wortelknol is. Hierdoor is rammenas milder van smaak, steviger en groter dan radijs.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rammenas

Eenjarige plant uit het Midden-Oosten, waarvan de lichtbruine knol, met een radijsachtige smaak, als groente wordt gegeten...

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/rettich

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100