Waarom zit er bloem in cake?

Voor een presentatie moeten we dit weten.

Weet jij het antwoord?

/2500

De hoofdfunctie van bloem in cake is dat bloem het deeg binding geeft. De gluten in de bloem geeft het deeg de luchtigheid, de structuur en elasticiteit. De bloem zorgt er als laatst ook nog voor dat vloeibare ingrediënten worden opgenomen en niet meer kunnen uitvloeien. Toegevoegd na 1 minuut: Bloem versus meel: Je hebt bloem en meel, beide zijn niet hetzelfde en haal ze dan ook vooral niet door elkaar wanneer je aan het bakken slaat. Zowel meel als bloem is gemaakt van gemalen graansoorten. Zonder al te technisch te worden: wanneer de graansoorten worden gemalen ontstaat er meel. In meel zijn de kiemen en zemelen nog aanwezig waardoor meel vaak grover aanvoelt dan bloem. Wordt de meel echter nog verder gezeefd en worden de kiemen en zemelen eruit gehaald, ontstaat er bloem. Bloem is dus een stuk zachter van textuur en dankzij het verwijderen van de kiemen en zemelen ook een stuk witter van kleur dan meel. Bloem bevat dan ook minder vezels. Bloem betere bakkwaliteiten waardoor het veelal gebruikt wordt bij het maken van koekjes en cake. Meel daarentegen wordt weer vaak gebruikt voor de bereiding van brood en pannenkoeken.

Bronnen:
http://www.ohmyfoodness.nl/omf-informeert/...
https://bringmethefood.wordpress.com/2013/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100