In oude kookboeken dat je vlees voordat je het gaat bakken, eerst moet wassen of met een mesjes afschrapen. Waarom moest dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

In vroeger tijd werd soms nog thuis geslacht. Dat gebeurde niet onder dezelfde omstandigheden als nu bij een slachthuis. Vlees was in die tijd niet altijd op een schoon hakblok verdeeld. Ook konden er schimmels op zitten en soms nog haren, veren en soms ook nog uitwerpselen van het dier. Normaliter laat je het bloed uit het vlees lopen. Maar wanneer dit niet goed gebeurd kan het bloed door stolling gaan plakken en daar kleeft ook weer van alles aan. Ik vermoed dus dat men in oude kookboeken daarom vermeldt dat het vlees eerst gewassen moet worden. Ik heb het mijn moeder ook weleens zien doen met niertjes. Het vlees werd daarna met een schone theedoek na gedroogd omdat het anders zo spatte (van het nog aanhangende water) als het in de pan gelegd werd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100