De echte mämmi is een soort typisch paasgerecht,een onooglijke soort pudding en het duurt uren om hem zelf te maken. In Finland kan je hem kant en klaar kopen en de meeste finnen doen dit ook. Hier is hij bij mijn weten niet verkrijgbaar, ik ken ook geen Finlandshop waar je hem online kunt kopen. Misschien even googlen?
De manier om hem zelf te maken gaat als volgt:
Ingrediënten;
8-10 ltr. water,
250 gr. mout,
2 kg. roggenmeel,
½ theel. zout,
6 eetl. gemalen curacaoschillen ( of sinaasappelschillen)
Doe een vierde v.d. mout en wat roggenmeel in 2 ltr. warm water en roer goed door. Strooi er een dikke laag mout en roggenmeel op en dek goed af. Laat dit nu ruim 1 uur op laag vuur trekken. Roer dan door en voeg weer warm water toe. Strooi er weer mout en roggenmeel bovenop en laat weer een uur trekken. Herhaal dit tot alles verbruikt is. Dit maakt dat het gerecht op een natuurlijke manier gezoet wordt. De laatste hoeveelheid water moet kokend heet worden toegevoegd. Op smaak brengen met het zout en de schilletjes en onder voortdurend roeren korte tijd laten koken. dan laten afkoelen maar blijven roeren. Doe de massa dan in een ovenschaal en bak het gerecht zo`n 3 uur in een tamelijk hete oven. Serveer koud met suiker en slagroom.