Waarom wordt een plastic bord warmer in de magnetron dan de inhoud (gortpap)?

Het plastic bord werd heet, terwijl de gortpap vrij koud bleef. Dat plastic is hard plastic, heeft weinig gewicht en is geschikt om als bagage mee te nemen in een rugzak.

Weet jij het antwoord?

/2500

Een magnetron verwarmt water. Maar om precies te zijn, geeft het straling af wat goed opgenomen wordt door de OH verbinding in water. HOH (ook wel H2O, water dus) heeft twee van deze verbindingen, dus dat gaat goed. Alleen zijn er veel kunststoffen die deze verbinding ook hebben, maar de CH verbinding (waar er in kunstoffen nog veel meer van zijn) is ook vatbaar voor deze straling. Waarom de een warmer wordt dan de ander kan te maken hebben waar de straling vandaag komt. Bij de meeste magnetron komt de straling diagonaal, maar soms ook van achter of onder. Als dit een magnetron is waar het van onder komt (via reflectie), dan zal het bord de straling als eerste absorberen en wordt de pap niet warm.

Ik denk dat je de volgende keer beter een soepkom/bord kunt gebruiken. Bij deze wordt de kom/bord ook wel warm, maar de inhoud ook.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100