Is het ongezond om een gebraad gedurende 60' te braden in olijfolie?

Ik hoorde dat olijfolie niet geschikt is voor langdurige verhitting, maar weet niet wat langdurig hier betekent...

Toegevoegd na 25 minuten:
met 60' bedoel ik zestig minuten

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het gebruik van extra virgine olijfolie voor bakken en braden wordt afgeraden. Maar niet omdat er giftige stoffen gevormd zouden worden, maar vooral omdat de gezondheidsbevorderende eigenschappen verloren gaan. Deze olie is dus meer geschikt voor dressings en andere toepassingen waarbij het niet verhit hoeft te worden. De soort Virgine Olijfolie (=gewone olijfolie) daarentegen is uitermate geschikt voor bakken, braden en frituren. Deze soort bestaat voor het belangrijkste deel uit geraffineerde olie en mag tot 210° C worden verhit, waardoor alles snel dichtschroeit en smaak en kwaliteit beter behouden blijven.

Dat ligt aan de temperatuur waarop je het brasd, niet per se aan de tijd. Extra virgin olijfolie heeft een rookpunt van 160 graden Celcius, als je daarboven komt gaat de olie ontbinden en krijg je giftige stoffen: http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Rookpunt Zolang je daaronder blijft lijkt het mij geen probleem. Persoonlijk lijkt mij boter lekkerder om iets in te braden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100