Het aandeel van andere mineralen binnen zeezout is zo minimaal dat de hoeveelheid 'keukenzout' en 'zeezout' geen verschil uitmaakt op je nieren (en dus uiteindelijk je bloeddruk en je hart-vaatstelsel). Verder is het aandeel van die mineralen binnen het zeezout op je dagelijkse benodigde intake, dat het ook geen invloed heeft op je gezondheid. Zeezout is dus niet gezonder, het 'klinkt' alleen lekkerder (of eigenlijk, het 'klinkt' gezonder).
Het is gewoon in de mode op 't moment dat is alles.
Toegevoegd na 1 minuut:
Zeezout wordt gewonnen door zeewater in te dampen en wordt gebruikt als een ingediënt in de keuken en sommige cosmetische producten.
In het zeewater bevinden zich diverse zouten in opgeloste toestand. Eén liter zeewater bevat ongeveer 35 gram zouten:
24 gram natriumchloride
5 gram magnesiumchloride
4 gram natriumsulfaat
0,7 gram calciumchloride
0,8 gram magnesiumbromide
Door deze samenstelling heeft zeezout een andere smaak dan keukenzout dat voornamelijk uit natriumchloride bestaat.
Toegevoegd na 3 minuten:
Zeezout: ook zout?
Eén van de grootste zoutproducenten ter wereld, AkzoNobel, schrijft op zijn website over het concurrerende zeezout: 'Sommige mensen denken dat zeezout beter is voor de gezondheid. Dat is onjuist. Het bevat wel meer mineralen dan keukenzout, maar deze hoeveelheden zijn echter te verwaarlozen. In zeezout kunnen bovendien verontreinigingen zitten, zoals zware metalen.' In andere landen wordt daar soms anders over gedacht. Zo wordt in zuidelijke landen van oudsher zout gewonnen uit zeewater. Gewoon water laten verdampen en het zout blijft achter. Dergelijk zout heeft altijd classificaties gekregen als 'natuurlijk', 'zuiver' en is altijd omgeven geweest met het adagium van 'gezonder'. Pikant is echter dat het uit steenzout gewonnen zout veel schoner is dan het uit zeewater gewonnen zout. Steenzout is immers miljoenen jaren uit en dateert dus uit de tijd van ver voor de milieuverontreiniging. En dat is iets dat van tegenwoordig uit zeewater gewonnen zout niet gezegd kan worden. Dit alles weerhoudt de zoutfabrikanten, waaronder ook AkzoNobel, er niet van zout op de markt te brengen dat uit zeewater bereid is. Men brengt dit aan de man onder prachtige namen premiumzouten, culinaire zouten enzovoorts.
- Bronnen:
-
http://mens-en-gezondheid.kwero.nl/diverse...
-
http://www.inzichten.nl/chemie/chemie_4_2.htm