Mijn uien verrotten altijd snel, ik bewaar ze in een glazen dichte pot. Verrotten ze omdat ze niet kunnen ademen?

Kortom mijn vraag is eigenlijk hoe moet ik mijn uien dan bewaren? In een luchtig iets? Met verrotten bedoel ik dat ze zacht worden, of rare vlekken krijgen en soms gaan ze ook groeien en komt er een plantje uit.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Uien hebben een houdbaarheid van 3 tot 4 weken als het mooie hele uien zijn. Bewaar uien op een koele, droge en open plek. Dus niet in een dichte pot. Dan gaan ze rotten. Uien kun je dus weken bewaren, als ze maar koel en donker staan. Maar niet in de koelkast! Gewoon een kelderkast of schuur is prima. Of een paar uien in een keukenkastje. Dat er een plantje uitkomt heet uitlopen. Donker en koel bewaren is dus belangrijk, ter voorkoming van dat uitlopen. Toegevoegd na 2 minuten: Overigens heb ik zelf gekweekte uien wel een hele winter bewaard: op een net in de schuur of gebonden in een streng. Een graadje vorst is niet eens erg. Maar ze moeten wel kunnen ademen.

Er moet voldoende ventilatie zijn, dus een dichte pot lijkt me niet de goede manier.

Bronnen:
http://www.uienbewaring.com/drogen.html

Dat groeien doen planten altijd. Bijna niemand beseft het, maar planten leven nog, ook al zijn ze geoogst. Aardappelen lopen uit. Prei groeit uit. Sla bladeren groeien nog. En zoals je hebt gezien groeit er ook weer blas uit je ui. Dat kun je overigens gewoon eten. Smaakt gewoon als ui/lente ui/bieslook. Bewaar planten dan ook niet in een afgesloten ruimte. In een koelkast heb je niet voor niets een een "groente la". Door de koelte word het groeiproces vertraagd, maar het kan wel blijven ademen.

ik bewaar mijn uien altijd in een houten bakje waar mandarijnen in hebben gezeten en heb niet zoveel last van rotte uien ,meestal als de uien op het laats zijn wil het wel voorkomen ,ook wel af en toe uitlopers maar die gebruik ik normaal bij een salade ,het lijkt dan een beetje op een bosuitje

Ik bewaar uien altijd in een donkere, maar droge omgeving, in een mandje. Bij mij staan ze in een keukenkast, maar als je een droge kelder hebt, of andere ruimte dan werkt dit ook. Resultaat is dat een ui (soms) uitdroogt, maar echt rotten is bij mij nog nooit gebeurd.

Groente en fruit doet nog van alles na oogsten, dit heet respiratie. De cellen blijven energie verbruiken. Verbranden van energie doen ze bij voorkeur met zuurstof. Hierbij word vocht gevormd. Als je ze dus van het zuurstof afsluit en vocht bij de uien houdt, krijg je een natte zuurstofloze omgeving. Net als onderin een sloot. Oftewel, dat gaat stinken. Zwarte plekken zijn vaak schimmelgroei die kan komen vanwege vochtophopingen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100